IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Познанията на Зукърбърг за изкуствения интелект са лимитирани

Милиардерът отговори язвително на индиректна нападка към него от страна на основателя на Facebook

11:55 | 26.07.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX. Снимка: Ройтерс

Милиардерът Илон Мъск, който ръководи Tesla и SpaceX, отговори доста язвително на критика от страна на основателя на Facebook Марк Зукърбърг заради схващането му за бъдещето на изкуствения интелект. Мъск твърди, че „разбирането му по темата е ограничено".

От друга страна самият Мъск бе обвинен, че знае твърде малко по темата от Родни Брукс, основател на дирекция "Компютърни науки и изкуствен интелект" на Масачузетския технологичен институт. Брукс също така е съосновател на iRobot и Rethink Robotics.

Мъск отговори в Twitter на коментарите, направени от Зукърбърг през почивните дни, докато главният изпълнителен директор на Facebook разговаряше с феновете си на живо в продължение на час и половина. Основателят на социалната мрежа каза, че сериозната загриженост и регулирането на изкуствения интелект са необходими, за да защитят бъдещето на човешката раса преди изкуственият интелект да стане масово явление.

 

Мъск остава поддръжник на технологията и изкуствения интелект, но наскоро определи напредъка в сферата като „най-големия риск, пред който сме изправени като цивилизация".

Смятан за един от визионерите на бъдещето, Мъск обикновено е свързван с най-дръзките мечти на хората. Преди седмици той говори за опасностите от усъвършенстването на изкуствения интелект и настоя пред американските губернатори да създадат възможности за контрол върху развиващата се с бясно темпо сфера, преди да е станало твърде късно.

"Изкуственият интелект е рядък случай, в който трябва да сме проактивни в регулирането, вместо да протестираме срещу него, защото ако закъснеем с регулирането, това може да е фатално", каза той на среща с американски губернатори по-рано тази година.

„Лудост е, че днес доста удобно живеем в свят, който Джордж Оруел е смятал за крайно безумен. Всички носим телефон с микрофон, който може да бъде включен буквално във всеки един момент, без да разберем, с GPS, който знае местонахождението ни, с камера и с всичките ни лични данни. И правим това на драго сърце, има нещо налудничаво в това", коментира още Мъск.

Изкуственият интелект става все по-важна част от бизнеса на Facebook, а самият Зукърбърг се замеси с технологията, за да развие собствената си система за домашна автоматизация, така че естествено той я чувства различно.

"Мисля, че има хора, които са просто критични и се опитват да подчертаят тези сценарии на съдбата - просто аз не разбирам това. Това е наистина отрицателно и в някои отношения всъщност мисля, че е доста безотговорно", казва той, цитиран от Silicon Valley Business Journal.

Изкуственият интелект  е многостранен и сложен предмет и не може да се опише в туит от 140 знака или в чат на живо във Facebook по време на градинско парти. Този публичен спор между две от най-влиятелните фигури в бизнеса в света обаче най-малкото може да помогне тази тема да излезе на преден план и да насърчи по-дълбоките дискусии за бъдещето на технологията.

Зукърбърг и Мъск и друг път са имали съвместни негативни преживявания. През миналата година един сателит на Facebook бе унищожен, след като ракетата на SpaceX, която трябваше да го изнесе в орбита, избухна при изстрелването й във Флорида. Сателитът беше част от глобалната програма за свързване на Facebook Internet.org. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 2
rainmaker
преди 6 години
след някоя друга годинка, като станете безработни заради някоя форма на искуствен интелект която бившата ви фирма е внедрила, ще имате повече време да разсъждавате върну темата що е това интелект и има ли изкуствен такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
dr.5rov
преди 6 години
Монооого ми се иска да видя Интелект на живо, пък ако ще и да е изкуствен. И как ще го мерим този Интелект, на килограм, метър или с киловати?То няма още еднозначна дефиниция какво изобщо е Интелект, а то и за изкуствено такова говорим. *** нека си говорим. Така поне няма да заспим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 9
deant
преди 6 години
аз пък мисля, че и двамата са роботи с изкуствен интелект, разработка на военните. Тези ИТ първенюта взеха да стават нелепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
"Просяк номер едно на Америка" много му е пораснала работата значи. Той май забрави откъде дойдоха парите за неговия бизнес и неговия бизнес изобщо не би съществувал без огромните субсидии по 50-60 хил. $ на всяка трошка, която продава.ж Значи в САЩ днес наблюдаваме практики от времето на Тато, които са маскирани като "спасяване на света". Всички знаем как завърши комунизма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
michaelis12
преди 6 години
тия двамцата явно са с психични отклонение, единия бил "измислил" незнам си що си при положение,че електрката му е дадена от GMC и космологиите от NASA, а на малкия келлеш му е даден проект от NSA и вече спорят на кой му е по-голяма чучура .... Тия хора са за психодиспансера .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
pinoccio
преди 6 години
Големи смешки са всички, които използват понятието "изкуствен интелект". Интелектът може да бъде само естествен и е присъщ за човека предвид неговата дуална същност - материална и духовна. Няма как машинария, основана на булевата алгебра, да бъде интелект. То и мозъкът на човек действа на принципа на електрически сигнали, но те са само магистрали за интелекта на човека, инфраструктурата му, така да се каже. Инфраструктура сама по себе си е далеч от представата за интелект. Все едно шосето да изпълнява ролята на шофьор на такси. Шосето си е шосе, бакшишът си е бакшиш. Ако изкуственият интелект беше вярно понятите, то и каввалът щеше да е еббач номер едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Гари
преди 6 години
На Зукърбърг лимитирани, на Мъск явно безкрайни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още