IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС е готов за незабавна реакция срещу американските санкции за Русия

Америка на първо място не трябва да поставя интересите на ЕС на последно място, смята председателят на ЕК

17:37 | 26.07.17 г. 7
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е готов да действа в рамките на дни, ако новите санкции на САЩ срещу Русия засягат енергийната сигурност на общността. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Темата е била обсъдена по време на провелото се по-рано днес заседание на Колегиума на комисарите. На специална пресконференция зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отказа да коментира какъв отговор може да даде Европа на тези санкции.

Юнкер обаче посочи, че новите санкции, които прие САЩ, имат "непредвидени едностранни ефекти върху интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност".

"ЕС е напълно ангажиран с режима за санкции срещу Русия", потвърди той, но допълни, че ако опасенията на общността не бъдат взети предвид от Вашингтон, ЕС ще бъде готов за отпор.

"Америка на първо място не трябва да означава, че интересите на ЕС ще бъдат сложени на последно място", каза още председателят на Комисията.

Брюксел е активирал всички дипломатически канали по казуса, потвърдиха от ЕК преди дни. Днес от институцията уверяват, че ще реагират "бързо и когато се наложи", ако законът влезе в сила.

Рано тази сутрин Камарата на представителите на Конгреса одобри пакет от нови санкции срещу Русия, Северна Корея и Иран. За да влязат в сила, текстовете трябва да бъдат съгласувани между двете камари на американския парламент, тоест и със Сената. Законът трябва да бъде подписан и от президента Доналд Тръмп.

Новите санкции предвиждат наказания за компании в енергийния сектор, които участват в проекти, в които имат участие и руски компании (при повече от 33%). Това поставя под заплаха изпълнението на нови руски проекти, диверсификацията на доставките - включително и на терминали за втечнен газ в Балтийско море, както и управлението на вече съществуващите енергийни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
А стига бе, тоз Юнкер излезе агент на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
многодобре
преди 6 години
....няма да забравя никога един клип,който гледах неодавно....на него ,в кадър, се виждаше движещ се напред атакуващ врага си войник...лицето му изразяваше решителност,увереност....омраза...до мига в който ,в тялото му не се впи куршум....и тогава лицето се промени....нямаше я нито решителността му, нито увереността му,нито дори омразата.....американските политици са уверени,самодоволни....чувстват се недосегаеми....За сенатор маккейн ,за него до скоро важеше същото. Този яростен привърженик на силовите методи в решаването на конфликти вече е друг човек ......всичко се промени....вече гледа на живота с други очи.......защо да чакаме "куршума".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
studioaa
преди 6 години
Ес е последната крепост на глобализма. Когато той се разпадне глобализацията ще бъде спряна завинаги и калната река от Африка и Близкия Изток ще пресъхне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Добави и черните ЦРУ-човечета от ИДИЛ и картинката за бъдещето става розова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 16
studioaa
преди 6 години
Дано се получи тежък разриз в отношенията между ес и САЩ. Така Тръмп ще бъде принуден да наложи ответни санкции на ес и най-вече върху Германия. Американския автомобилен пазар е най-важния за VW в света, а DB бива държана на топките от правосъдното министерство на САЩ. Така разпадът на ес ще се ускори, защото останалите държави ще се обърнат срещу Германия както и самите германци срещу Меркел. Перфектен сценарии за бъдещето на ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
tisia
преди 6 години
..."удряй с лопатата където свариш!"...днес чета ,че Маккейн бил получил катарзис и говорел в сената с друг глас....кога светът ще се опомни и ще изтрие лицемерите в тази америка ,които пробутват личните си интереси под предлог,че правят нещо добро за хората по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още