IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед сигнализира, че ще започне свиването на баланса си през септември

Очаквано централната банка на САЩ остави лихвите без промяна

21:09 | 26.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ оправда очакванията и не промени основният лихвен процент. След двудневното си заседание Фед остава лихвата по федералните фондове в диапазон 1,00% - 1,25%. 

Централната банка на САЩ повиши лихвите два пъти от началото на годината с по 25 базисни пункта. Нормализирането на паричната политика започна през декември 2015 г., когато лихвите бяха повишени за пръв път от близо десетилетие. 

След двудневното си заседание Фед публикува изявление, което сигнализира, че ще започне свиване на баланса си през септември, посочва CNBC. Тогава централната банка ще започне да свива портфолиото си от облигации на стойност 4,5 трлн. долара. Сумата беше натрупана предимно в годините след кризата.

"Комисията очаква да започне на прилага програмата за нормализиране на баланса си сравнително скоро, ако икономиката се развива спрямо очакванията", пише в изявлението.

CNBC посочва, че "сравнително скоро" е ключовото в текста. Наблюдателите следят реториката и очакваха фразата да се промени от "тази година", както беше в текста от юни.

Усилията за свиване на баланса ще включват процедура, при която всеки месец определено количество облигации достигат матуритета си, а останалото, както обикновено, ще се реинвестира. Програмата ще започне с 10 млрд. долара месечно и тази сума ще се увеличава всяко тримесечие до 50 млрд. долара. Фед изчислява, че щом програмата приключи, балансът ще е малко над 2 трлн. долара.

Според предсетадетеля на Фед Джанет Йелън свиването на баланса не бива да предизвика сътресения на пазарите, макар че има опасения, че лихвите ще се повишават, ако търсенето на облигации не е силно.

Фед разшири баланса си в опит да подкрепи икономиката, която беше на ръба на колапса по време на кризата.

В оценката си за икономиката комисията по паричната политика запазва оценката си, че „активността се ускорява умерено тази година“. Що се отнася до инфлацията, икономистите казват, че тя остава „под 2%“. В предишния текст от юни фразата беше „малко под 2%“ и според CNBC това е сигнал, че централните банкери са малко по-песимистично настроени за това, кога ще постигнат целите, които мандатът им вменява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
САЩ са с подсигуряващ вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство.Федералният резерв на САЩ (ФЕД) не може да предотврати актуални щети, защото е без необходимата компетентност. При наличната държавна грешка ФЕД е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Възможностите в САЩ са: 1) Със запазване на подсигуряващия вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство щетите се уголемяват. 2) Чрез усъвършенствуване на сегашния, т. е. с въвеждане на предпазващия от вреди при дългови кризи основен модел за управление на национално стопанство ще се подсигури траен обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Свит бюджет , ниски лихви ще е докато изтече мандата на бабешкерата. Тя със сигурност е пътник , а и не само тя , но и водената от нея политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още