IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска независимо изследване за мястото на европейските имигранти в икономиката

Резултатите трябва да са готови през септември 2018 г.

09:03 | 27.07.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания е поръчала независимо изследване за мястото на гражданите на Европейския съюз (ЕС) в британската икономика, предаде агенция Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд е поискала от Консултативната комисия по миграция - държавен орган, който съветва правителството, да установи как миграцията засяга трудовия пазар и по-широката икономика и как трябва да работят правилата след излизането на Великобритания от ЕС, за да подкрепят плановете за индустриално съживяване.

В писмо до комисията Ръд подчертава, че "ще има период на прилагане, когато Великобритания напусне ЕС, за да не възникнат рискови ситуации за работодателите или за гражданите на ЕС във Великобритания", предава БТА.

"Напускането на ЕС ни дава възможност да поемем контрол върху имиграцията от ЕС. Ние ще продължим да привличаме онези, които са от полза за нас икономически, социално и в културно отношение", посочва се в изявление на Амбър Ръд. Тя допълва, че новата имиграционна система ще позволи контрол върху броя на хората, които идват в страната, което ще намали нетната миграция до устойчиви равнища.

Опасенията за дългосрочните социални и икономически последици от имиграцията помогнаха миналата година на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, припомня Ройтерс. Правителството отдавна се стреми да сведе нетната миграция във Великобритания до под 100 хил. души. През 2016 г. нетната миграция е била 248 хил. души.

Същевременно много компании изказват опасения, че няма да могат да наемат хората, които са им необходими, за да работят - от квалифицирани финансисти до неквалифицирани земеделски работници. Подобна перспектива би ги принудила да се преместят другаде.

Правителството обяви, че Консултативната комисия по миграция, която трябва да представи изводите си през септември 2018 г., ще разгледа широк кръг въпроси: сегашният модел на миграция в европейската икономическа зона, включително кои сектори разчитат най-много на труд от ЕС; икономическите и социалните разходи и ползи от миграцията от ЕС за британската икономика; потенциалният ефект от намаляването на миграцията от ЕС и начините, по които бизнесът и правителството могат да се адаптират към промяната; сегашният ефект от имиграцията от страни от ЕС и от страни извън съюза върху конкурентоспособността на британската икономика и други.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
тая работа да се бяха сетили преди брекета да я бяха поръчали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още