IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският долар е надценен с 10-20%

Еврото, йената е юана отговарят на фундаментите на икономиките, посочва МВФ в нов доклад

21:34 | 28.07.17 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатският долар е надценен с от 10% до 20% на основата на базисните икономически показатели на САЩ, съобщава Международният валутен фонд (МВФ) в новия си доклад за външния сектор.

Обменните курсове на еврото, японската йена и юана според МВФ обаче като цяло са в съответствие с основните принципи, допълва се в доклада на Фонда, цитиран от Ройтерс.

В документа МВФ прави оценка на валутите и външните излишъци и дефицити на големите икономики. Основният извод е, че външните дефицити по текущата сметка стават все по-концентрирани в някои развити икономики, например САЩ, докато излишъците остават устойчиви в Китай и Германия.

Според МВФ поскъпването на долара през последните години се основава на относително по-силната перспектива пред растежа на САЩ, отклоненията при паричната политика на еврозоната и Япония, както и очакванията за по-нататъшно фискално стимулиране от администрацията на американския президент Доралд Тръмп.

В доклада се препоръчва американските власти да предприемат стъпки за намаляване на дефицита по текущата сметка чрез свиване на федералния бюджетен дефицит и осъществяване на редица структурни реформи, така че да се увеличат спестяванията и да се подобри производителността на икономиката.

"Важно е да се обърне внимание на дисбалансите, защото ако те не се справят по подходящ начин и чрез правилните политики, реакцията може да е под формата на протекционизъм", коментира на пресконференция ръководителят на отдела за проучвания на МВФ Луис Кубъду.

По думите му запазването на излишъците по текущата сметка в експортни икономики като Китай и нарастването на дефицитите на държавите длъжници като САЩ предполага, че проблемът няма как да се изчисти автоматично.

"Това означава, че цените, спестяванията и инвестиционните решения не изглежда да се коригират достатъчно бързо, за да се коригират и дисбалансите. Отчасти това отразява строгите валутни договорености, но и някои структурни особености, като неадекватни мрежи за сигурност, бариери пред инвестициите, което води до нежелателни нива на спестяванията и инвестициите ", пояснява той.

В доклада се посочва, че докато китайският юан е в общи линии в съответствие с фундаментите на китайската икономика, моделите на МВФ показват големи различия с желаните политики.

Излишъкът по текущата сметка на Китай отново нараства след спада, отчетен през 2015 и 2016 г., като остава необходимостта от неговото намаляване, подчертава се в документа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 16
studioaa
преди 6 години
За тези балъци, които си мислят, колко е "стабилно еврото" и колко фискално отговорна е политиката на "строги икономии" как ще отговорите на ФАКТА, че ЕЦБ е инвестирала 2 трилиона евро в немски ценни книжа и немски корпоративни облигации от 2010 до днес. Това е повече от всички останали страни от еврозоната взети заедно и умножени по 3. Това реално е скрит дълг равен над 60% от БВП на Германия, това е все едно ФЕД да напечата 14 трилиона $ или 3 пъти повече от всичките стимули по времето на Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 17
studioaa
преди 6 години
Ясно, че е всяка фитна валута е надценена, но това за еврото е звучи направо като виц. Еврото е надценено с поне 50%, а шведската крона с 90-95%. Йената също е надценена с поне 50-70%, а Япония отдавна е фалирала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
а дубрутру
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още