IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се изправя пред огромно предизвикателство с Model 3

Компанията трябва да произведе над 500 хил. автомобила до края на 2018 г.

12:18 | 29.07.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над половин милион са предварителните резервации за новия автомобил на Tesla Model 3, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, цитиран от Ройтерс.

Първите 30 автомобила от този модел късно снощи бяха предадени на собствениците им.

Производството на над 500 хил. автомобила ще е най-големия тест за стратегията на компанията да стане печеливша, отбелязва информационната агенция.

Предизвикателството е огромно, защото това е близо шест пъти повече спрямо обема на производството през 2016 г.

Мъск показа базово превозно средство с цена от 35 хил. долара и пробег от около 350 км с едно зареждане. Той излезе на сцената с червен Model 3, като обяви, че Tesla е произвела вече 50 такива автомобила, включително и 20 с цел тестове.

Илон Мъск призна, че производството ще бъде трудно в следващите месеци. „Ще преминем през най-малко шестмесечен производствен ад“, коментира той.

Новите купувачи вероятно няма да получат колите си по-рано от края на 2018 г., поясни той.

Същият автомобил има и версия, която преминава 500 км с едно зареждане. Цената й е 44 хил. долара. Автомобилите разполагат с опростено табло с 15-инчов дисплей отдясно на водача.

Ако Tesla все пак успее да произведе 500 хил. коли през следващата година, компанията ще задмине марките BMW, Mercedes или Lexus в САЩ. И през второто тримесечие обаче производствени проблеми доведоха до забавяне на поръчки.

По-простият Model 3 се очаква да намали значително проблемите с монтажната линия според Илон Мъск.

Още преди старта на Model 3 обаче компанията вече похарчи 2 млрд. долара. Това смущаващо начало може и да увеличи рисковете пред производителя. Постоянен поток от доставки на Model 3 пък би генерирал голям поток пари в брой, който ще й позволи да не се обръща пак към пазарите, за да финансира дейността си.

От януари насам цената на акциите на Tesla нараства с 54% в очакване на старта на Model 3. Пазарната оценка на компанията вече надхвърля тези на конкуренти като General Motors Co и Ford Motor Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 6 години
Към 5 пъти е по голямо теглото на най добрите батерии от това на инсталация с която върви на водород. По лошото е че не е необходима и енергия от вън и цялата "съвременна" енергетика ще отиде на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
тока е по добре от водорода ... водорода трябва да се държи под голямо налягане и е силно експлозивен за това няма бъдеще ...иначе стига с тая мантра тока се прави от въглища ... и да направиш водород ти трябва ток от въглища ! това са автомобили, а не писалки ... технологията ще се развива следващите 50 години, ако не и повече .... те бензиновите се развиват още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
ejko
преди 6 години
Тесла, както и цялата идея за автомобили с нулеви емисии ще се разбие на пух и прах някой ден... но първо ще се приберат печалби. Големи печалби! Технология за производство на автомобили с нулеви въглеродни емисии и голям пробег има сравнително отдавна (Хонда - примерно - пусна сериен модел на водород през 2008-***, с пробег от над 400 км. и време за зареждане от 4 минути)... просто трябваше да назрее момента и да се принудят правителствата да дотират покупката на електромобили, за да се достигне марджина при ДВГ-тата (щото без субсидия - по-добре да си продават дизелите, що им е да разработват нов сегмент).Другата простотия е, че широко прокламираната идея за нулеви емисии на електромобилите е просто една спекулация - само 15% от електричеството, произведено в САЩ е от ВЕИ... т. е. - електромобилът пак гори въглища и природен газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
scott
преди 6 години
КУПУВАЙ ТЕСЛА БЕ! помогни на човека........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 6 години
колко месеца забавяне ... 2, 3 ? :):) ей винаги ми е било чудно защо като някой иска да направи нещо смислено, винаги се намират хиляди *** да плюят по него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 16
lyusien
преди 6 години
Казвам го напълно сериозно Никакъв сарказам Гледаи и ще видиш Конвеера е завъртян Осигурени са доставката на 500х батерии Доставчиците Логистиката До края на 2018 не е толкова далеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
pepe
преди 6 години
Само не разбрах това сарказъм ли е или ... . Не е ли смешно след месеци забасяне на представянето, да обявиш че вече си произвел 50 (о какво чудо) като от тях 20 били тестовите бройки. Ами дайте да обявим за произведени и тия за които вече са произведени части :). Както се казва трудното мина, лесното остана - да произведат 10 000 пъти по толкова в рамките на 16-17 месеца - колко му е :) А и крайно време е да излезнат с конкретни цифри и разчети, а не приказки като над 500 000 предварителни заявки с по 1000 долара депозит ( във вчерашната статия бяха посочили 400 000). Да публикуват един онлайн брояч - "заявени", "произведени","доставени" , щом искат да спечелят доверието на инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
lyusien
преди 6 години
Не се съмнявайте нито за миг че Тесла ще произведе 500 хил. автомобила Модел 3 през 2018г Нито за миг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още