IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група ще проучва за газова връзка с Македония

До средата на следващата година България трябва да има нова енергийна стратегия, обяви Теменужка Петкова

11:00 | 03.08.17 г. 1
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работна група от български и македонски експерти ще проучва възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави, като се очаква резултатите да станат ясни в началото на следващата година.

Това обяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която беше включена в правителствената делегация при подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

“Подписването на Договора с Македония беше ясен сигнал за това какви трябва да бъдат отношенията на Балканите. В рамките на този договор бяха подписани още два много важни меморандума в областта за сътрудничеството на природния газ и транспорта. Това е много сериозна крачка в двустранните отношение. Той ни дава много ясна база, в която ще работим в следващите шест месеца. Има работна група, която ще направи анализ за изграждане на директна газова връзка между България и Македония. В началото на следващата година ще имаме яснота”, посочи Петкова.

Тя информира, че през есента ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, като се очаква изграждането да започне през първата половина на следващата година.

По думите на министъра на енергетиката за България най-важна е сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ.

Петкова се надява до средата на следващата година България да има нова енергийна стратегия.

“До дни ще стартира и поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", съобщи още тя.

Според нея проектът за газов хъб "Балкан" отговаря изцяло на изискванията на ЕС.

Енергийният министър уточни до какво ще доведе неговото изграждане – „от една страна, до диверсификация на източниците, а от друга – до развитие на пазара”.

“Техническото задание е готово. Въпрос на дни е поръчката да бъде обявена. Така че с голям интерес ще очакваме това предпроектно проучване. Искам да допълня една много важна информация, свързана със скептиците, които смятат, че няма да има интерес към един такъв проект, или той няма да може да се реализира. Ние имаме не само подкрепата на Европейската комисия за реализацията на този проект, тази подкрепа е безапелационна, тя е абсолютно категорична. Но наред с това има много сериозен интерес и от наши партньори. Те проявяват интерес към това да бъдат проучени всички възможности, от една страна, за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, от друга страна, възможност за доставка и транзит на природен газ през и до България”, разкри Теменужка Петкова.

Относно изграждането на кариера в Локорско министър Петкова заяви, че тя не може да започне да работи, без да се направи оценка за въздействие на околната среда, но посочи, че „всичко, което могат да направят институциите, ще бъде направено”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mvr0306
преди 6 години
Ей, много бързат, май наистина договора с Македония мирише на (втечнен) газ със задокеански нюанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още