IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бедността не си отива с кризата в България и в ЕС?

Ниската квалификация, самотните възрастни хора, трайно безработните са новите "гнезда на бедността", които роди следкризисният период, коментира експерт

13:00 | 03.08.17 г. 19
Защо бедността не си отива с кризата в България и в ЕС?

По време на кризата бедността бе в резултат на липсата на работа, намаляване на инвестициите, замразяване на заплатите. Всички се надявахме, че тази криза, като всички останали, ще дойде и ще си замине, но тези прогнози не се сбъднаха. Ниската квалификация на хората, самотните възрастни хора, трайно безработните са новите "гнезда на бедността", които роди следкризисният период. 

Това каза бившият социален министър Иван Нейков, директор на Балкански институт по труда и социалната политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира последни данни, според които въпреки че икономическата криза вече е зад гърба ни, бедността съвсем не остава в миналото. Един от всеки четирима граждани на ЕС е изправен пред един от следните проблеми - недостатъчни доходи, материални лишения и/или социално изключване.

По думите на експерта у нас се сбъдна прогнозата на Европейския център за образование и обучение, според която всички компании, цели отрасли, които вече са минали критичната точка на кризата и които произвеждат дори повече, отколкото преди кризата, го правят с по-малко работници и с по-висококвалифицирани работници, каза Нейков.

Той отбеляза, че една от големите промени, които настъпиха след кризата, е новото изискване на предприемачите към капацитета на хората - и за нискоквалифицирана работа се търсят по-висококвалифицирани работници.

В тази връзка той отбеляза, че държавата продължава да няма решение за българското професионално образование, което създава допълнително напрежение на пазара на труда. 

Расте относителният дял на нискоквалифицираните хора, а изискванията на работодателите са към по-висока квалификация. Това е една от причините след кризата България да продължава да усеща пресата от бедността, подчерта Нейков. И обясни, че това увеличава дела на разочарованите хора, които се чувстват заплашени. „Те си казват: ето, икономиката завърта и има приходи в бюджета, а аз съм без работа. Това е едната голяма причина за бедността", каза експертът.

Другата голяма причина, която също е европейска и се улавя във всички държави, е непрекъснатото увеличаване на средната възраст на нациите, отбеляза събеседникът. Той посочи, че ЕС е онази група нации, която най-бързо остарява.

Това не е катастрофа, но има друг проблем - остаряването увеличава броя на хората, които не могат сами да се грижат за себе си финансово, а усещането, че не могат да се справят сами, има тежест и влияе върху цялостното усещане на хората за бедност, каза специалистът.

Нейков предупреди, че пенсионните системи, както са изградени в момента, няма да издържат.

Приближаваме се към момента, когато ще се въведат равни пенсии за всички хора, без значение за принос и т.н., „но това не е горещ картоф, а горящ въглен, който ще помете всеки политик, който го предложи", коментира той.

Бъдещето на пазара на труда у нас е в посока работодателите сами да обучават служителите си, с помощта на финансови стимули, и признаване на неформално придобитите знания и умения. Това са пътищата, които могат да извадят от бедността голяма част от бедните, категоричен е Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Смяташ, само че не включваш в сметките, кредитите които трябва да се плащат.Ама кво ти пука, тях така или иначе ще ги плащат бъдещите поколения ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 6 години
аз смятам, че нещата изобщо не са розови с постоянно намаляващо население, скапана инфраструктура и никаква наказуемост на престъпленията. Не знам ти къде гледаш, но според мен на тая държава и трябат още към 10 години за да стане колапса пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
mitkopom
преди 6 години
Аз смятам, че нещата вървят в положителна посока. Забравихте какво беше преди 20 години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 6 години
На хората им просветва все по-ясно, че в днешното имперско-циониско-хамерикано- робовладелко общество е по-изгодно да живееш на СОЦИАЛКИ (гърба на произвеждащите) и праиш деца срещу социалки които да живеят на социалки, вместо да учиш, бачкаш и плащаш скрити и явни данъци (с които обществото да издържа банкети, политици, полицаи, военни, медии, адвокати, безработни, ... все *** които се възпроизвеждат на социалки/откраднатия труд от реално произвеждащите работещи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
В статията е засегната тезата, че бедността е всеобща, тя е в целия ЕС. Кризите идват и си отиват, това са циклите на капитализма - той се пречиства чрез тях. Но обикновено след кризите следва подем. Този път няма подем. Този път кризата бе безпрецедентно дълга. Тя, вероятно, си е отишла само в главите на елитите. Свърши се с надеждите за по-добри житейски перспективи. Предстои време на привикване към това обстоятелство. Младите хора вече култивират съответната нагласа - не искат да работят, не искат да учат или ако учат, то наученото не надхвърля профанския радиус на познание. Все повече се стопява разликата между набедените за знаещи и можещи от една страна и останалите. Разликата е математическа "делта", колкото да не изчезнат понятията. Всичко това е дирижирано и грижливо поддържано. Хомо Сапиенс е йерархична единица и като такава се стреми към властта. Всичко е в името на властта, движено от природния нагон за нея. Безпросветната маса от хора е идеалната среда за тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
И като си отиде мафията какво ще дойде?Покажи ми ЕДНА държава, в която на власт да не е "мафията"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
ss_sgp
преди 6 години
Бедността няма да си отиде докато не си отидат ченгетата-псевдокапиталисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
"....и обществото продължава да бъде глупаво и елементарно. "Нашите медии са предимнооооооо..... еврейскиииии. Факт. Доказуем!!!Като ги включиш, от там бълва само опростачване.......Ноооо баце Боце и Цвък-Цвък имат грижата за нашите все-по-евроатлантически ценности. ПатрЕотите тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Бедността няма да си отиде от нашите земи докато на власт е мафията и обществото продължава да бъде глупаво и елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
kony
преди 6 години
Защо убихте семейния и микробизнеса? Защо дръпнахте всичко в София? Защо позволявате да се получават едновременно пенсия и заплата? Не ви куцат кадрите, а крадливите политико-олигарси, довели до разрушаване и окраждане на работещите системи и липсата на стабилност и елементарна сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още