IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Марк Карни доведоха до спад при паунда спрямо еврото

АЦБ редуцира очакванията си за растежа на БВП, инфлацията и заплатите през следващите няколко години, което изненада пазарите

12:53 | 04.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Британският паунд отстъпи с почти процент срещу еврото в четвъртък, след като Комисията по парична политика на Английската централна банка гласува с 6 гласа "за" и 2 "против" решението основният лихвен процент да остане на равнището от 0.25 базисни пункта. Освен това банката редуцира очакванията си за растежа на БВП, инфлацията и заплатите през следващите няколко години, което изненада пазарите. Прогнозата за растеж от месец май беше за растеж от 1.9%, сега очакванията са за 1.7%. Негативното движение при валутата се случи, след като по време на пресконференцията си управителя на банката Марк Карни заяви, че инвестициите в бизнеса ще бъдат негативно повлияни от Брекзит, което ще има лоши последствия за производителността на труда и ръст на заплатите. След тези думи паундът се срина до най-ниското си ниво срещу еврото от ноември миналата година, достигнат беше курс от 0.9045 паунда за евро. Беше достигнато и 3-дневно дъно срещу долара на цена от 1.3113 долара за паунд, а по-рано беше достигнато 11-месечно дъно на 1.3267 долара за паунд.

Банката остави непроменена и програмата си за изкупуване на активи, но края на програмата все още е насрочен за февруари 2018 г. Несигурността около ефектите от Брекзит обаче, както и серия от по-слаби икономически данни промениха изгледа на инвеститорите в последните седмици. След агресивни коментари от страна на Карни и други представители на АЦБ през изминалия месец някои инвеститори започнаха да се подготвят за първото лихвено увеличение от години. Противно на агресивните коментари беше и решението на Комисията по парична политика, а данните показват, че икономиката се развива с най-бавните си темпове от 2012 г.

Доларът продължи с поевтиняването си, след като данни за сектора на услугите в САЩ разочароваха пазарите. Индексът на бизнес активността в сектора на услугите е на положителна територия от над 50 пункта и този месец, но стойността от 53.9 е по-ниска от месец юни, когато индексът беше на 57.4 пункта. "По-силното забавяне на сектора на услугите е предпоставка за по-слаби данни при промяната в неселскостопанската заетост в петък", коментира старшият анализатор в Western Union Business Solutions във Вашингтон. Това пък би понижило допълнително шансовете на Фед за лихвено увеличение, което би засилило тренда на поевтиняване при зелените пари. В ранните часове на петък доларовият индекс достигна 92.65 пункта. Еврото се покачи леко през изминалия ден и се задържа близо до достигнатите в сряда 2-годишни върхове на 1.1909 долара.

Опасенията за високи запаси на суров петрол на ОПЕК накараха инвеститорите да спрат да купуват с наближаването на цената от 50 долара за барел. Износът на ОПЕК е нараснал до рекордни нива през юли, главно поради износа на Нигерия и Либия. На пазара не се виждат сигнали за трайно намаление в цената, което е нужно, за да може тя да продължи да върви нагоре. Търсенето на бензин в САЩ е на рекордни нива и оказва подкрепа, но глобалните запаси са твърде високи. В четвъртък фючърсите на сорта Brent поевтиняха с 35 цента, за да достигнат 52.01 долара за барел, а барел от лекия суров петрол WTI струваше с 56 цента по-малко в края на деня, на цена 49.03 долара.

Разследването за евентуалната намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016-та година се затяга, написа в статия Wall Street Journal минути преди затварянето на борсите в четвъртък. Индексите веднага реагираха негативно, но след това възвърнаха част от загубите, а Dow Jones приключи с 9.86 пункта по-високо и достигна рекорда от 22 026.10 пункта, което е седма поредна серия на рекордно затваряне. Според анализатори това разследване ограничава напълно възможността на Тръмп да прокара законопроекти, като например предложението за намаляване на корпоративния данък, което предизвика рали при американските акции в началото на годината. Широкият измерител S&P500 навакса част от загубите, натрупани след излизането на информацията, но все пак приключи с 0.22% по-ниско на 2 472.16 пункта, като най-губещ в него беше енергийният сектор. Nasdaq завърши сесията на 6 340.34 пункта, което е с 0.35% по-ниско.

Основното събитие на пазарите в петък ще бъдат различните данни за пазара на труда в САЩ и промяната в неселскостопанската заетост, която отразява броят на добавените нови работни места през изминалия месец. Предварителните данни сочат за умерено увеличение от 187 000 работни места, но слабостта в сектора на услугите може да се отрази негативно на данните, които ще излязат в 15:30 часа. Данните за равнището на безработица, отново в 15:30 часа, вероятно ще покажат подобрение през юли. Очаква се равнище от 4.3%, спрямо 4.4% през предходния месец. Затегнатият пазар на труда може би ще доведе до малко по-ускорен растеж на заплащането, измерен на месечна база. Очаква се, че през юли заплащането се е увеличило с 0.3%, спрямо 0.2% през предходния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

CAD/JPY

Двойката се намира в корекционна фаза, след като достигна най-високото си ниво от декември месец 2015 година. В момента CADJPY се търгува на нива около 87.575, като очакванията са за продължително низходящо движение, което да отведе цената до зоната при 50% от корекцията на Фибоначи при цени от порядъка на 85.29.

EUR/USD

Еврото поскъпва в продължение на месец и половина. Двойката проби максимума от месец август 2015 г., като се задържа трайно над 1.1800. Предвид очакваните икономически новини отвъд Океана, можем да станем свидетели на трайно поскъпване на американската валута, като всичко зависи от това, какви данни ще оповестят след обяд. Ако данните са в полза на долара, то тогава може да очакваме поевтиняване до нива от порядъка на 1.1840 и дори 1.1770.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още