IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните данни за заетостта в САЩ тласнаха долара нагоре

Въпреки доброто представяне при петрола канадският долар поевтиня с половин процент до 1.2647

10:55 | 07.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът поскъпна по време на търговията в петък, подкрепен от силните данни за заетостта в неселскостопанския сектор на САЩ. За месец юли новооткритите работни места достигнаха 209 000 при предварителни прогнози на икономистите за 183 000. Приятна изненада поднесоха и новините за нивото на безработица, което се е понижило с 0.1 процентни пункта до 4.3%. В същото време нивото на почасовото заплащане е нараснало с 0.3% спрямо 0.2% за предходния период. В резултат доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, успя да се повиши с 0.86% до 93.50 пункта. Това бе най-силното дневно поскъпване за долара от почти една година насам.

Силният ръст при зелените пари нанесе сериозни поражения върху еврото. Единната валута отстъпи с около един процент, достигайки 1.1754 долара за евро. Въпреки доброто представяне при петрола канадският долар поевтиня с половин процент до 1.2647. Междувременно последните данни от доклада на CFTC показват понижение при нетните дълги позиции в евро. В същото време за последната седмица са се повишили спекулативните дълги позиции в петрол, злато и канадски долар.

Добрите данни за заетостта повлияха негативно на златото, което спадна с 0.75% до 1264.60 долара за тройунция. През по-голямата част от седмицата, жълтият метал се търгуваше в тесни граници, очаквайки заседанието на Английската централна банка, както и важните новини от САЩ. "Според мен Федералния резерв ще продължи политиката на плавно повишение на лихвите. Като основна причина за това могат да се посочат очакванията на централните банкери, свързани с нарастването на заплатите в страната", коментира Майкъл Ароун, инвестиционен стратег в State street Global Advisors. Сред останалите благородни метали, среброто имаше най-слабо представяне, отчитайки спад от 2.12% до 16.277 долара. Платината реализира ръст от половин процент, приключвайки търговията с повишение от половин процент до 969 долара за тройунция.

Петролът поскъпна с малко над един процент, затваряйки на ниво от 49.53 долара за барел. Сортът Брент се повиши с 0.7 на сто или 36 цента до 52.38 долара. Въпреки доброто представяне в петък, черното злато завърши седмицата с понижение на фона на подновените опасения сред инвеститорите, че водещите страни от ОПЕК не могат да изпълнят постигнатото споразумение за ограничаване на петролното производство. Тези опасения се базират на едно от последните проучвания, според което към края на месец юли добивите са се повишили до най-високите си нива за последната една година. "Мисля, че цената на петрола ще продължи да се движи в рамките на тесен ценови диапазон до момента, в който не видим някакво по-значимо политическо събитие", заяви Тарик Захир, управляващ директор в Tyche Capital Advisors.

Американските индекси затвориха с повишения. Dow Jones се повиши за осма поредна сесия, записвайки пореден исторически рекорд от 22 092.81 пункта. С най-силно представяне в индекса бяха книжата на Goldman Sachs. S&P500 нарасна с 0.2% до 2 476.83 пункта. Като цяло най-силно се представиха книжата на компаниите от финансовия сектор. Технологичният индекс Nasdaq от своя страна се повиши с 0.18% до 6351.56 пункта. Силните икономически данни подкрепиха банковите акции като борсово търгувания фонд SPDR S&P Bank exchange-traded fund, се повишиха с 0.81%.

В Европа водещите пазари също се оцветиха в зелено. Общоевропейският Euro Stoxx 600 поскъпна с 0.95%. Най-силно се представи водещият френски индекс CAC40, който нарасна с почти процент и половина до 5 203.44 пункта. Водещи бяха акциите на компаниите от хранително-вкусовия сектор, които реализираха ръст от 1.6%. Ценните книжа на застрахователните компании бяха под натиск след публикуваните по-слаби от очакваното финансови резултати. Акциите на Swiss Re, която е втората най-голяма застрахователна компания в света, се сринаха с над 3%, след като публикуваните финансови данни показаха спад на нетната печалба с 35% за първите шест месеца на годината. На другия полюс пък бяха ценните книжа на Royal Bank of Scotland, които нараснаха с 1.9% след публикуваните финансови данни, показващи, че компанията е реализирала печалба за първи път от 3 години насам. От RBS съобщиха също, че възнамеряват да преместят седалището си в Амстердам след окончателното излизане на Великобритания от ЕС.

Днес пазарите в Канада ще бъдат затворени поради официалния празник в страната. Сред по-важните икономически новини, които предстоят са данните за индекса на инвеститорското доверие на Sentix за еврозоната. Прогнозите на икономисти са за понижение до 27.8 пункта спрямо 28.3 месец по-рано. По-късно през деня вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към изявлението на Нийл Кашкари, който е член на управителния съвет на Федералния резерв.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

На 3 август публикувахме очакването за поевтиняване на двойката. Това беше интересна възможност за контра на възходящ тренд. „Новозеландският долар поевтиня рязко след слабите данни за заетостта през последното тримесечие. Двойката респективно се покачи. Предвид тренда и техническата ситуация е много вероятно да видим една по-дълбока корекция. В зависимост как се движи цената днес, ще преценим дали да продаваме.“

Предположението ни беше вярно и получихме необходимото движение за оправдаване на риска. Същественият шорт беше около данните за заетостта в САЩ.

EUR/USD

Двойката може да даде добри възможности за продажба. Цената тества съпротивата около 1.17973, тя е добро ниво за търсене на къси позиции. Преследваната от нас цел не е по-ниско от 1.17505 (цветната хоризонтала). Щатският долар и днес ще се търгува под знаменателя на положителното NFP.

NZD/USD

Ако цената падне под подкрепата при 0.73899 е много вероятно да видим понижение до следващата по-солидна подкрепа около 0.73400. Но това не означава непременно отваряне къси позиции, сценарият има повече отношение към отворените вече продажби, за които писахме в предишните анализи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още