IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на индустриалното производство в Италия се ускорява

Ускорението може да доведе до по-положителни прогнози, включително от страна на централната банка

13:22 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на индустриалното производство в Италия се ускорява през юни, подсказвайки за вероятност за по-силно от очакваното възстановяване, съобщава Bloomberg. Повишението на месечна база възлиза на 1,1%, а през май стойността беше 0,7 на сто. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха повишение в размер на 0,2%.

На годишна база индустриалното производство в Италия през юни расте с 5,3 на сто.

Ускорението може да доведе до по-положителни прогнози, включително от страна на централната банка. Сега очакванията са БВП да се разшири с 0,4 на сто през второто тримесечие – същия темп като и през първото. Италианската статистическа служба Istat ще публикува предварителните данни на 16 август.

Ръстът през юни се дължи най-вече на транспортната индустрия и енергията.

Миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че икономическото възстановяване в Италия се очаква да продължи, но рисковете остават значителни. Фондът предвижда ръст на БВП в Италия от около 1,3% тази година и около 1% през годините между 2018 и 2020 г.

Изменение на индустриалното производство в Италия на месечна база. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още