IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel се включва в надпреварата за автономни коли

Компанията планира да изгради 100 автомобила, с които да тества технологиите си

13:01 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Intel обяви, че ще създаде около 100 коли, с които да тества технологията за автономно управление на превозни средства, докато се опитва да изпревари конкуренти, сред които Qualcomm и Nvidia, пише CNBC.

Колите ще бъдат високоавтоматизирани до „ниво 4“ превозни средства – една стъпка под напълно автономните автомобили, доста пред системите за автопилот и широко използвани функции, които вече са на пътя.

Intel твърди, че проектът, който включва тестове в САЩ, Израел и Европа, няма да замени новата лаборатория на компанията за самоуправляващи се коли. Най-новите неща от лабораторията, които работи по създаването на системи за автономно управление на коли за компании като BMW, Delphi и Ericsson, бяха обявени през май тази година.

Вместо това новите коли ще подчертаят придобиването на Mobileye за 15 млрд. долара, което беше окончателно завършено тази седмица. Базираната в Израел Mobileye разработва технологии, които помагат на превозните средства да „виждат“, което кара Intel да мисли, че нейните чипове могат да бъдат използвани в повече автомобили. Intel придоби 84% от книжата на Mobileye и се очаква да пусне коли с технологията на двете компании през 2018 г.

Всичко това се случва, докато конкуренти като Qualcomm и Nvidia също инвестират сериозно в самоуправляващи се автомобили. 

През миналата есен Qualcomm обяви, че ще придобие NXP Semiconductors в сделка за 47 млрд. долара. А главният изпълнителен директор на Nvidia Енсен Хуан направи амбициозна демонстрация на самоуправляваща се кола по-рано тази година по време технологичното събитие CES в Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още