IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: ИДИЛ е финансирала дейността си САЩ чрез фиктивни сделки в eBay

Повечето членове на тази мрежа за финансиране на ИДИЛ са били арестувани или ликвидирани при координирана операция на западни специални служби

14:15 | 11.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бойци от "Ислямска държава" (ИДИЛ) са сключвали фиктивни сделки на интернет платформата за търговия eBay, за да финансират престъпната си дейност в САЩ. Това съобщи вчера Wall Street Journal (WSJ), като се позова на разсекретени неотдавна документи на ФБР, предаде ТАСС. 

Получател на парите e бил Мохамед ал-Шинауи, арестуван през 2016 г. в щата Мериленд по подозрение във връзки с ИДИЛ.

Той пускал в eBay оферти за продажба на принтери, а негови съучастници превеждали пари за фиктивна покупка, които после се изразходвали за финансиране на терористична дейност или, по думите на Шинауи, за "оперативни цели" на ИДИЛ на територията на САЩ. 

Вестникът пише, че подобни схеми са използвани и в други страни.

Документите на ФБР сочат, че Шинауи е бил част от глобална мрежа, простираща се от Великобритания до Бангладеш, която използвала подобни схеми за финансиране на ИДИЛ.

Мрежата била ръководена от вече покойния Сифул Суджен, ключова фигура в терористичната групировка. Суджен имал фирма за компютърни технологии, регистрирана във Великобритания и с филиали в Турция и Бангладеш.

Повечето членове на тази мрежа за финансиране на ИДИЛ са били арестувани или ликвидирани при координирана операция на западни специални служби през декември 2015 г. Тогава е бил убит и Суджен с въздушен удар от дрон, съобщи WSJ, цитиран от ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още