IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът надхвърли 4100 долара при скоростен пробив

Само от началото на август цената скочи с над 40%, а от началото на годината повишението е четирикратно

08:10 | 14.08.17 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Биткойнът мина цената от 4 000 долара за пръв път заради нарастващия оптимизъм, че по-кратките трансакционни периоди ще ускорят разпространението на криптовалутата, предава Bloomberg.

Преди 24 часа криптовалутата се търгуваше на цена под 3700 долара, но малко след това тя отчете скок, надмина 4000 долара и дори не даде индикации, че ще спре да поскъпва. В понеделник цената вече е 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, изчислява Bloomberg.

След като в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класически и кеш - за да се увеличи скоростта на трансакциите, класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност, предава TechCrunch. 

На 5 август той мина границата от 3000 долара за брой и явно тенденцията, поне в краткосрочен план, се запазва. Дори WallStreet вече отразява подробно търговията с биткойни, което пък води до повишения интерес.

От началото на април криптовалутата стана законно платежно средство в Япония. Там за 2015 г. обемът на използваните криптовалути възлиза на 185 милиарда йени (1,67 млрд. долара), а експерти прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Oт началото на годината цената се е увеличила четирикратно, а само през август ръстът е от 40%. За сравнение – най-силно поскъпващата акция на водещия германски индекс – тази на Lufthansa, отчита за същия период ръст от почти 60%. Целият Dax генерира повишение от 4,5 на сто.  В момента пазарната стойност на биткойна възлиза на 64 млрд. долара, като нарасна с 10 млрд. долара само за последната седмица. 

"Биткойнът се възползва от геополитическото напрежение - търговията в Япония и Корея се увеличи значително през последните няколко месеца", коментира Брайън Кели, сътрудник на CNBC и ръководител на BKCM, която управлява стратегии за цифрови активи. Той също така приписва ръстовете на инвеститорите, които купуват обратно биткойни след разделянето на валутата 1 август и по-голямо внимание от страна на руското правителство.

Анализаторите отбелязват и засилен интерес от страна на инвеститорите, особено от институционални инвеститори след успеха на разделянето на 1 август. 



През тази седмица инвестиционната компания Fidelity стартира функция, която позволява на клиентите да преглеждат своите активи в биткойни. Валутата получи и тласък от инвестиционната банка Goldman Sachs, която в доклад, публикуван тази седмица, заяви, че институционалните инвеститори трудно биха игнорирали криптовалутите като биткойна.

Биткойнът е дигитална валута, която възникна преди по-малко от десет години. Биткойните се генерират в сложни изчислителни процеси и се търгуват на интернет  платформи за разлика от традиционните валути.

Системата за биткойните използва така наречената технология за блок-верига. Това е криптирана база данни, в която се съхраняват всички трансакции.

За разлика от традиционните валути биткойнът не е обект на контрол от държавите или централните банки, а курсът може да варира в широки граници.

Сегашните ръстове съвпадат с разделянето на виртуалната валута на Биткйн и Биткойн Кеш. Паралелно с разделянето от биткойн общността бяха приети и технически нововъведения, които трябваше да  увеличат падналата напоследък скорост на осъществяване на трансакциите.

Това вероятно прави криптовалутата по-привлекателна и атрактивна за много потребители. Едва в началото на август цената мина за първи път 3000 долара и от тогава не спира своя възход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 6 години
А защо не написахте статия за разделянето на биткойна на 2? В момента има 2 биткойна, като единия все още не е активен. Защо, как и #кой го направи? Какъв е извода ако някой може да му влияе така, а уж е децентрлизиран? Качването на цената се засили след точно тези новини, което за мен е обиране на последните *** преди спихването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
еми купи си 10 и чакай да станат по милион :) ... или викаш ако го направиш условието за бaлъци ще бъде изпълнено :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
И второто абсолютно необходимо условие, за да работи схемата е наличието на достатъчен брой БАЛЪЦИ, които да бъдат ограбени. А аз не виждам такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
абдула, защо да купувам, като ти ще плащаш след 5 години :) ... спомням си на около 2600 евро беше като се хвана.... ама да не изчезнеш като бит *** след 5 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
всяка понци схема работи добре докато не се спука :):) ... просто тая е една от най гениалните които съм виждал ... и не се опитвай да ме обидиш, нито имаш способности, нито акъл :) само ставаш по смешен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Кухав, ти купи ли си поне един, че бас ще имаш да чистиш след някоя и друга годинка. Подозирам, че съвестта ми няма да ми позволи да ти отнема панелката, ако решиш все пак да си изпълняваш баса от гордост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
За да работи една схема на Понци са необходими 2 условия. Първото от тях е никой да не знае, че става дума за схема на Понци. Тук обаче вссички без изключение знаят, че става дума за схема на Понци. ДАЖЕ И ТИ. А щом въпросното нещо е стигнало даже до умът на такива като теб, то въпросната схема би следвало отдавна да е спряла да работи. Тя обаче РАБОТИ все още и даже май напоследък работи все по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
айде у всеко гърне, мерудия ... това не е тема за дърводелци по принцип. Понци схема е това, кво по ясно обяснение искаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
nobel
преди 6 години
Интересното е, че никой от коментиращите не е дал поне що-годе приемливо обяснение на случващото се. А именно ЗАЩО цената му расте. Обяснението, че е обикновена спекулация, за да се вземат парите на балъците не ми звучи никак правдоподобно. Кои са тия балъци? След като - поне в този сайт очевидно няма нито един. Кои и какви са хората, които ще се "набутат" и защо аз не познавам нито един от тях. Някой от вас да познава такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Признавам че не съм на ти с материята, но започна да ме гложди мисълта - ако пусна на пазара Стоенчокойн дали ще имам "успеха" на биткойна? По-просто казано, свършиха ли шараните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още