IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Полша да разклати устоите на Европейския съюз?

Страната се превръща в тежко бреме за брюкселските еврократи, които са все по-уморени от очевидния ѝ евроскептицизъм

08:12 | 18.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер предприеха политическа офанзива срещу правителството на Полша, вземайки на прицел съдебните му реформи и политиката в областта на околната среда, коментира Себастиан Кетли от в. Sunday Express.

Този месец Туск отправи страшно предупреждение, като заяви, че членството на Полша в Европейския съюз (ЕС) е поставено "под въпрос". Конфликтът е само един от примерите за опитите на ЕС да задуши евроскептицизма с всички средства.

Но въпреки войнствената позиция на Полша политически експерт от Университета в Ополе, Южна Полша, не вярва, че тя има достатъчна сила да вбие клин в ЕС.

Професор Рафал Ридел каза за Sunday Express: "Не мисля, че Полша има политическата и икономическата тежест (въпреки че е най-голяма страна членка на ЕС и ще бъде най-голямата икономика извън еврозоната след Brexit) да повлияе на бъдещето на процеса на интеграция в Европа".

"В края на краищата, тя е периферна страна, която е и доста непостоянна политически", добави той.

Според професора преди две години в Полша е имало ентусиазъм и "енергия за интеграция", дала на изпадналия в застой съюз глътка свеж въздух. Днес обаче страната се превръща все повече в тежко бреме за брюкселските еврократи, които са все по-уморени от очевидния ѝ евроскептицизъм.

"Полша се нуждае от ЕС много повече, отколкото ЕС от Полша - факт, който политиците националисти във Варшава изглежда забравят", отбелязва проф. Ридел.

Въпреки тази зависимост Полша явно удря по основите на ЕС, като демонстративно не зачита разпоредбите му и решава, че ще пренебрегне забрана на Европейския съд.

Конфликтите се отнасят главно до две основни области. През юли Брюксел предприе наказателна процедура заради реформи, които според експерти ще подкопаят независимостта на полските съдилища.

Вторият фронт възникна заради плановете за изсичане на части от Беловежката гора, включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство.

"Няма да допуснем онези, които не познават законодателството ни в областта на околната среда, да ни обиждат", заяви министърът на околната среда Ян Шишко. 

Патовата ситуация само насърчи управляващия елит, който сега размахва сценарий за напускане на Полша, за да плаши ЕС. "Полекзитът става все по-вероятен вариант", каза Катажина Лубнауер от партия "Модерна" и добави: "Засега (правителството) доста добре се справя, ако говорим за отблъскване на поляците от ЕС".

Някои евроскептици гледат и на Вишеградската група като на потенциална заплаха, която би могла да разклати ЕС. Икономическият блок на централноевропейските страни обаче не е достатъчно мощен, за да се превърне в истинска опасност за Брюксел.

"Отначало това беше политически проект на Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) - нещо като чакалня преди влизането в ЕС", каза професор Ридел. "Щом искате да станете част от западните структури, първо докажете в по-малък формат, че сте способни да си сътрудничите", отбелязва той.

Вишеградската група се състои днес от четири страни: Полша, Чехия, Словакия и Унгария. "В зависимост от политическите настроения във Варшава, Прага, Будапеща или Братислава това сътрудничество в една или друга степен работеше, но в последно време има повече случаи на сблъсък на интереси, отколкото общи инициативи", подчерта Ридел.

Понякога страните от Вишеградската четворка се консултират помежду си по важни въпроси преди европейските срещи на високо равнище, но сме свидетели и на зрелищни провали като гласуването с 27 на едно при преизбирането на Доналд Туск, напомня той.

"Наред с това не можем да забравим, че в това каре Полша е два пъти по-голяма икономически и териториално от останалите членове на групата, взети заедно", изтъква професорът.

В края на краищата амбициите на Полша да господства в района вероятно са обречени на неуспех без значителна подкрепа от страна на други държави членки. "Тази асиметрия в потенциала донякъде плаши по-малките ѝ партньори, особено имайки предвид самочувствието на Полша, че е свръхсила", казва Ридел.

"Полша има амбицията да бъде най-малкото регионална свръхсила, но за да бъде лидер, тя трябва да има свои последователи", заключава той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
misanthrope
преди 6 години
Чак пък най-голямата страна в ЕС... май нещо сте се объркАли. Това се вика по нашите земи храни куче да те лае. ЕС им наля егати парите да си оправят бедната ***, направиха си пътища и градове, заляха с гладни мизиерници (водопроводчици :)) цяла Великобритания и Германия, та заради тях Британците толкова и от нас ги беше страх и може би и за това решиха да напускат, заляха целия европейски пазар с евтините си нискокачествени стоки както и със зеленчуци и сега са и недоволни. Мисля че ако Брюксел им спретне едиин пробен ПолКик ( не екзит а kick in the ass) за 6 месеца с възстановен граничен кнтрол, мита и работни визи за всички милиони полски скакалци, препитаващи се по ЕС, много бързо ще станат пак еврофили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още