IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният уикенд за Доналд Тръмп

Понеделник донесе победа за политическия разум в Белия дом, но загуба за американския президент

11:42 | 15.08.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Едва" с 48 часа закъснение американският президент Доналд Тръмп каза това, което трябваше да се каже по отношение на дясното насилие в Шарлотсвил. А именно – че насилието има расистки мотиви. От страна на неонацисти, бели националисти и Ку-клукс-клан.

И по обяд назова името на жертвата – на 32-годишната Хедър Хейър, която в събота загина, а 19 души бяха ранени, след като автомобил се вряза в група, протестираща срещу расизма в Шарлотсвил.

През уикенда в града се проведе шествие на крайнодесни групи в защита на монумент в памет на войските на Конфедерацията. То доведе до контрапротест срещу расизма. В отговор на събитията на редица места в страната бяха организирани демонстрации против крайнодесни бели националисти.  

Това, което сега каза Тръмп, е необходимо и закъсняло. Десните екстремисти не трябва да остават с впечатлението, че техните действия и държание са допустими. След мекушавата проява на Тръмп в събота някои от тях са отпразнували "своя президент“ Тръмп, защото той не ги е нарекъл пряко отговорни за престъпността и насилието, защото просто заяви, че насилието произлиза от "много страни".

А дали всичко вече е наред? Не, не е! Тръмп не стана по-добър човек в изминалите 48 часа. Неговото петминутно изявление звучи трезво и немотивирано. Той изглежда като човек, който трябва да признае свой грях. Но дълбоко в сърцето си не вярва и не съжалява за нищо. Той не позволи и въпроси от страна на медиите.

И едва три часа по-късно виждаме на преден план истинския Тръмп. Около него са застанали неговите икономически и финансови консултанти. Сега иде реч за защитата на интелектуалната собственост. Това събитие е имал предвид президентът, когато в петък, преди да избухнат бунтовете в Шарлотсвил, обяви "голяма пресконференция" за този понеделник - с въпроси и отговори. Което след това не се случи.

Един репортер все пак се опитва да си свърши работата. Защо Тръмп не е осъдил действията през уикенда като расистки? Тръмп само отговори: „Те бяха осъдени, бяха осъдени.." А защо не е дал обявената пресконференция този понеделник? Тръмп: „Тъкмо имахме пресконференция".., „Би ли било възможно да задам няколко въпроса? Тръмп: „Това не би ме притеснило, но ние предпочитаме истински новини, а не фалшиви новини". Тогава той посочва с пръст към репортера: „Вие сте фалшиви новини" (You are Fake News). И това бе всичко....

Тази сцена говори много. Онова, което Тръмп заяви няколко часа по-рано, бе просто по задължение, а не по желание. Твърде много републиканци и консерватори от събота вечерта публично заявиха, че президентът трябва ясно да посочи виновниците. Дори вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че срещу дясното насилие трябва да има "нулева толерантност". Ето защо Тръмп трябваше да разсее съмненията, че подкрепя белите националисти.

Най-изненадващото нещо от понеделник не е, че Тръмп намери точните думи. Те вероятно са били написани за него от някой в Белия дом, който все още има малко политически разум. Изненадващото е по-скоро, че Тръмп се поддаде на натиска въпреки очевидното си нежелание.

Който досега е считал Тръмп за всемогъщ, сега видя слабия Тръмп. Човек, който се прекланя пред политическите закони. Който може да бъде принуден да се изказва правилно. Този понеделник бе победа за политическия разум. И поражение за Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Баси едностранната статия. Чак ме е отвращавам от политкоректността на авторите. Тръмп каквото и да направи все се тълкува за грешка от "медиите", които се нервят, че той им казва истината - че в голямата си част са fake news :) (като тази новина).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
stoykov.anton@gmail.
преди 6 години
прекалено е *** Тръмп, типичен американски глух петел...затова не му пука, щото не му стига акъла да разбере, че хората го обиждат и мразят(с изключение на 50%, американци гласували за него)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
stoykov.anton@gmail.
преди 6 години
ей това е истината, която властта(където и да е) премълчава! А е кристално ясно и две мнения по този въпрос няма. *** са по-големи расисти от белите. Във Франция също..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Който не е наясно, че ще го правят на *** при всеки удобен повод въобще не се захваща с играта за влизане Белия дом.Доколкото виждам на Доналд въобще не му пука. Той е прекалено арогантен за да му пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Подобен вид едностранно и свръх-тенденциозно представяне на събитията и селективно филтиране на факти доказват колко прав е бил Джордж Оруел в неговия шегьовър 1984. Днес медиите изобщо не се интресуват от това да представят информация за актуални събития, а заливане с мнения на псевдоексперти, които никога не грешат, като например "ислямът е религия на мира" или "ксенофобията и расизма са причинители на войните от 20-ти век". Wir sind l
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
khao
преди 6 години
викаш и на тоя като на Мъдуро му пречат другите :):) иначе за едно съм съгласен, трябва да се сложи в ред черния терор, но не с изказвания като твоето което ни приравнява на тяхното ниво. още 2001ва като млад студент отидох там и ми направи впечатление че всъщнос черните са расисти, а не белите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 12
Императорът
преди 6 години
Този "политически разум" ще прати нормалния свят по дяволите. Отвсякъде ни убеждават колко "политически коректно" е да се заклеймяват отделните случаи на насилие на бели срещу тъмни, на хора с нормална сексуалност срещу извратенци, на християни срещу ислямисти... и тоже колко "политически коректно" е да премълчаваме МАСОВИТЕ обратни случаи. Надали в историята на САЩ е имало по-мачкан и по-преследван президент. Жал ми е за Доналд, просто го превърнаха в марионетка, сам срещу всички е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още