IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се над 3 хил. учители в началото на новата учебна година

Най-голям е недостигът на учители по математика, информатика и чужди езици

11:01 | 16.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, информатика, чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността "учител" са общо 93 хил., а се търсят над 3 хил. учители, защото 3160 преподаватели работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места "няма млади учители", обясни Такева. 

Такева напомни, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година, а ще бъдат назначавани от "15 септември до 15 септември". Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда. 

"Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8 хил. учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината", коментира Такева.

Всяка година трябва да има по 20-процентно увеличение на заплатите на учителите. Целта е да се достигне до учителска работна заплата от 1500 лева, като това е записано и в управленската програма на правителството, посочи Такева в коментар на правителственото решение за увеличение на учителските заплати с 15 процента от 1 септември 2017 година. Според Такева осигурени са средствата и за 2018 година и занапред - от 2018 г. до юни 2021 година, докато приключи мандатът на сегашното правителство.

Министерството на образованието и науката разработва актуализация на Стратегията за развитието на педагогическите кадри, както и промяна в четири наредби, с които "да се облекчи бумащината в училището и в детската градина", информира Янка Такева. Според нея с тези мерки ще се създаде по-добра организация в българското училище и ще се привлекат повече млади учители в него.

Започнало е изпълнението на мерките в посока създаване на по-добра организация в училище и за промяна на философията за формиране на делегираните бюджети. Те вече няма да се определят само според броя на учениците, а ще са и въз основа на броя на паралелките и на териториалното и географското разположение на училищата. 

Към едносменен режим на обучение в българското училище ще се преминава постепенно до 2027 година. Това е записано в Закона за предучилищното и училищното образование, каза Янка Такева. Според нея ученето на една смяна ще даде повече възможности на учителите да работят индивидуално с учениците, както и да имат време за консултации и за извънкласни и извънучилищни дейности с децата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 1
Big Stan
преди 6 години
К'ви 600 лв. бе човек. Трябва да си актуализираш доста информацията. Заплатите на учителите отдавна са над хиляда лева. Всички са се хванали за тези 600-800 лв., а никой не казва за допълнителните възнаграждения, които в някои случаи надхвърлят основната заплата. Не заплатата е причината да няма учители и то особенно в малките населени места. Колко хора мислиш по тези места вземат по-големи заплати. Причината е, че никой не иска да работи с кафевия материал в класните стаи. Положението е потресаващо. В рода си имам трима учители, включая и майка ми, та положението е трагично ... Кафявата гмеж била бъдещето на страната...Ха-ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
ше "намерат" само дет даскалите отиат да бачкат бармани и сервитьори на морето за хилка хилка и нешо, щот с шестин леа нема смисъл или са си били камшика навънка, за ко да стоят в класните стаи и да гледат тъппия поглед на недорасляциите които си цъкат само в телефончетата, че и синчета на тоя и оня не можеш да напишеш двойки не можеш да му биеш една в муцуната когато пречи в час ..... ееееми учители дудуци, немеме и у складо немеме ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още