IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е загрижена за поскъпващото евро

През последните месеци единната валута достигна най-високите си нива от 2 години и половина спрямо щатския долар

16:34 | 17.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери в еврозоната са загрижени за поскъпващото евро, показва стенограмата от последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) в края на юли, цитирана от Financial Times. През последните месеци единната валута достигна най-високите си нива от 2 години и половина спрямо щатския долар, а от средата на май поскъпна с близо 5% спрямо кошница от основни валути.

Проблемът с комуникацията около обменния курс, пред който е изправена ЕЦБ, е особено голям в днешно време, когато регулаторът трябва да вземе решение за свиването на програмата си за количествени облекчения. Силното евро усложнява усилията на банката да постигне целевото ниво на инфлацията при 2%, защото прави вноса по-евтин и натежава на ръста на износа, обяснява FT.

Стенограмата показва още, че икономистите се опасяват, че има риск еврото да поскъпва още. След публикуването на протокола единната валута поевтиня до най-ниското си ниво този месец.

Макар че повечето изменения в цените на финансовите активи се дължат на икономическото възстановяване в региона, по време на заседанието са били изразени опасения за евентуално прекомерно поскъпване в бъдеще, особено на валутните пазари. „Беше подчертано, че все още благоприятните финансови условия не бива да се приемат за даденост и че не бива да се разчита до голяма степен на продължаващата подкрепа от страна на паричната политика“, пише още в протокола.

Следващото заседание на ЕЦБ е на 7 септември и тогава президентът на институцията Марио Драги ще трябва да обясни защото банката обсъжда забавяне на програмата си за изкупуване на облигации през 2018 г. и същевременно прогнозира слаба инфлация.

Очаква се през октомври регулаторът да вземе решение на свиването на количествените облекчения.

Според протокола поскъпването на еврото се дължи на два фактора: избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция, което премахна голяма част от политическата несигурност след референдума за Brexit през 2016 г., и очакванията за затягането на паричната политика в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Защо не се обърнем към историята и да видим как са постъпвали при подобни кризи преди. Германия излиза от Голямата депресия чак когато овладяват инфлацията и марката става най-стабилната, скъпа и уважавана валута в света. Техният пример е незабавно последван от Съединените щати и те решават да направят долара ОЩЕ по-сигурен и стабилен, като за това въвеждат дори златния стандарт. Днес, когато правим точно ОБРАТНОТО защо се надяваме на добри резултати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Пак ли започваме със смехотворните статии, чиято едничка цел е да оправдаят по някакъв начин продължаващата безконечна програма на Централните банки за "улеснения"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
ert
преди 6 години
Вай, какво ще правим сега? Няма да постигнем заветната инфлация от 2% ...Дайде да построим още една печатница, така може и да успеем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още