IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: За България е ключово да привлича чуждестранен капитал

Изоставаме в привличането на инвестиции, защото не предлагаме особено благоприятна бизнес среда, коментира икономистът Румен Гълъбинов

11:38 | 19.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За България е ключово да привлича чуждестранен капитал, коментира пред БНР икономистът Георги Ганев.

По думите му страната ни е гладна за капитал страна през цялата й история като независима държава, а в последните години не успява да се справи с това.

Като причина икономистът изтъква неосъществените реформи – образователната система продължава да генерира хора, които не са готови за икономиката на ХХI век, правосъдната система е „пробита“.

Ганев подчерта, че икономиката на България продължава да расте значително по-бързо в сравнение със средното за Европейския съюз (ЕС) ниво като цяло. Заради неосъществените реформи обаче според него нивата на доход няма как да растат.

Той подчерта, че важна мярка не е точно БВП, а БВП на глава от населението. В България този знаменател намалява по-бързо, отколкото в други страни, а решаващият фактор са капиталообразуването и човешкият капитал.

Икономистът Румен Гълъбинов допълва, че Румъния е показателен пример, защото данъчните реформи в страната вече започват да действат.

Фактът, че у нас има твърде малко преки инвестиции ни пречи да се движим по-ускорено, а поради неблагоприятната демография и образование, което не е на нужното ниво, започваме да изпитваме и дефицит на кадри, посочи той.

България изостава и в начина на привличане на инвестиции, защото не предлага особено благоприятна бизнес среда, заключи икономистът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Хахахаха, ами много крадете! Няма вече - ни външен, ни собствен - само нацията изтича в чужбина и оставате очи в очи в МАН-ГО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още