IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: След 2040 г. ще има криза с пенсиите, ако системата не се реформира

Най-големият проблем на трудовия пазар е недостигът на квалифицирана работна ръка, каза социалният министър

10:46 | 21.08.17 г. 35
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Актюерсикте разчети сочат, че до 2040 г. пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви по bTV социалният министър Бисер Петков по повод притесненията, че може след две десетилетия осигурителната система да бъде изтощена и поколенията, родени между 1973 и 1977 г. ще са първите, които ще го изпитат.

По думите на министъра след 20 години работещите в момента няма как да останат без пенсии заради демографската криза.

"Няма вариант след 20 години да няма пари за пенсии, защото актюерският доклад, изработен миналата година, показва, че в този времеви период по-скоро имаме тенденция на финансово стабилизиране на държавната пенсионна система", заяви той. Петков напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените.

Достъпът до системата ще е все по-труден, каза Бисер Петков. И припомни, че пенсионните промени от 2015 година предвиждат увеличаване на годините за пенсиониране и трудовия стаж, тоест ще се забави вливането на пенсионери в осигурителната система.

Бисер Петков потвърди, че демографската криза действа неблагоприятно на пенсионната система. Възрастта, на която е над половината от българското население е 43 години и тя е третата най-висока в ЕС след Германия и Италия, посочи Петков.

Възрастовата пирамида непрекъснато се променя. Тя постепенно се обръща - основата й намалява - тези, които са в работоспособната възраст, докато населението над пенсионна възраст нараства относително, обясни министърът.

Социалният министър каза, че все повече на пазара на труда ще навлизат роми, тъй като такива са реалностите. Затова усилията на правителството са насочени към образованието – за да може да се намали процентът на непосещаващите училище, на отпадащите от училище. Затова са и усилията в посока на различни мерки и схеми за квалификация на работната сила - за да отговаря тя на критериите на търсенето на работна сила. Най-големият проблем на трудовия пазар е недостигът на квалифицирана работна ръка, каза социалният министър.

Относно ниската безработица в България - през юли безработицата е 6,7%, Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

До голяма степен е вярно твърдението на премиера, че в България всеки, който иска, може да работи. Защото сред безработните голяма част са неактивните, тези които не са мотивиран и са продължително безработни и реално не търсят работа. 

На практика, ако доскоро се търсеше работа за хора, сега се търсят хора за работа, каза министърът.

По думите му цената на труда би трябвало да балансира търсенето и предлагането на пазара.

Нарастването на средната заплата е с над 10%, което би трябвало да направи атрактивно завръщането на част от българите на българския трудов пазар. Това са хора, които работят в чужбина – над 1 млн. българи в трудоспособна възраст са напуснали през последните години, посочи още Бисер Петков.

Другият голям резерв на пазара на труда, според него, са майките. Стимулите за тяхното по-бързо връщане на работа са с оглед те да не се деквалифицират и да продължават да продължават своята професия. 

Министърът припомни, че една от мерките, която действа от 1 юни, е когато майката се върне на работа след 6 месеца, да продължава да получава 50% от обезщетението за бременност и раждане. Според него първите резултати са окуражаващи – 275 майки вече са се възползвали.

Другата мярка - по линия на ОП ”Човешки ресурси”, е схемата „Родители в заетост”. Тя ще даде възможност на родителите да се върнат по-рано на работа, като осигури грижа по отглеждане на деца от безработни лица, които ще получават възнаграждение в рамките на минималната заплата. За тази мярка се отделят 20 млн. лева и се очаква 2000 семейства да се възползват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 7 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Не, батко, и тогава няма да се случи криза, защото няма да има на кого да се случи - ще остане само старият ми москвич на трупчета. Такъв дълъг хоризонт на предсказание може да си позволи само Бойко Борисов, защото е сигурно, че поне дотогава ще е на власт и ще осигурява пенсии от продажбата на телевизионни права за участието на бистришките тигри в "Шампионска лига".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
то децата че са съкровище тъй е ама кое как завърши и хваща навънка гората, тоя демографския проблем мисля вече е изтъркан, щот иначе кой остане ако не е "човек на някой" бъдеще йок, образованието струа една камара пари и после бачкай за 600 стин леа е ок кво да праат после децата ?!? Втория най-голям проблем след демографския е културния, не стаа поколенията които израстнаха с Креслава, Гъзис и цялата гама плеяди от поррно чалга звезди плюс Славчо да напраат нещо мммм тц ..... при нас за чака-рака стаа и до там ...... с тва пенсии нема нема и да има .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Прав си.Повече деца, след време ще се сещат за нас(дай Боже) и ще ни дават по някой лев. Имам много познати, които и сега оживяват след подкрепа от децата си. Кой по 100, кой по 200, по 300 евро, децата не са ги забравили.Лично аз също давах пари на родителите ми(Бог да ги прости). Помня, че преди време пенсията им беше 60-70-100лв, а кутия Арда 1.20лв(и майка ми и баща ми бяха страстни пушачи, по кутия+ на ден). Как се ОЖИВЯВА с една пенсия???...Така че освен кариера, правети и деца!Колкото повече, толкова повече. Децата са съкровище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 6 години
Много сложни думички за нещо което е ясно отдавна - възрастта за пенсиониране ще стане 67 г. и за жените и за мъжете . Свиквайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
незнам но няколко поколения пенсии нема да видат включително и мойто и то не само в България, а навсякъде по света. Общия дълг на света е близо 300 трилиона който раята дължи на богатите ..... Какви фондове какви реформи бълнува този господин не го знам при положение, че производството е роботизирано 60/70% и народа не бачка, кат не бачка пари нема еми кат нема нема и пенсия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 1
mvr0306
преди 6 години
Напротив, повече бг деца е решението - така ромския етнос няма да има голям % и ще е пренебрежим. Разбира се, това не означава че трябва да ги оставим както сега на самотек, а да действа принципа на моркова и тоягата....Детски помощи - само за реално доказана нужда, които се спират веднага ако някой от родителите откаже работа от бюрото по труда...при втори отказ - спиране на детски и социални завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
И това не е решение , справка ромския етнос ! Абе разберете че държавата се командва дистанционно от Брюксел...правителството е марионетно и не може да се очакват никакви сериозни и далновидни решения ! Младият и кадърен потенциал се засмуква към Германия , а тука остава кафявата *** и купищата проблеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
Айде, много сте умни всички, а никой не казва истината - ами какъвто и пенсионен модел да се избере трябва младо поколение което да движи икономиката!!! И за частни осигурителни фондове трябва работещи фирми (т.е. хора, персонал и консуматори) за да има откъде да плащат пенсиите. Така че си направете още едно дете, за да имате по-спокойни старини. Друго решение няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
В България и до 87 да работиш все тая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 1
cool_alyn
преди 6 години
Ха ха - на този дано му плащат добре, за да говори такива глупости.Както каза импето - и сега се добавят пари от бюджета, за да се изплащат пенсиите. Хайде представете си нещата след 20 години - с намаляващо, остаряващо население, в което дела на етническите роми се увеличава непрестанно, а както знаем, те не са от най-големите привърженици на живот, базиран на учене и работа. Та след 20 години си представям държават с все по-малко на брой реално работещи, и намаляваща икономика. И тази икономика ще трябва да плаща за здравеопазване, за образование, за пенсии, социални - за кое по-напред. В един друг популярен български икономически сайт още преди 3 години са признали, че ако нещо не се промени кардинално, след 20 години не само няма да имаме напредък, ами няма да можем и да удържим и сегашното положение и ще вървим назад. Само че няма как да се променят нещата кардинално, защото нашите управници гледат да се докопат до паничката, да си изпратят децата да учат в чужбина, и дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още