IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко рядко е слънчевото затъмнение

Бизнесът в САЩ очаква най-малко 694 млн. долара пропуснати ползи, ако служителите изгубят около 20 минути от работния си ден за наблюдаване на затъмнението

20:33 | 21.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Слънчево затъмнение. Космическият балет продължава“. Независимо от този донякъде запомнящ се цитат от покойния Леонард Нимой по време на изявата му в "The Simpsons", където слънчево затъмнение имаше драматичен ефект върху монорелсовата слънчева мощност на Спрингфийлдови, да видиш слънчево затъмнение на живо е всъщност изключително рядко събитие за американците. Днес хората в Съединените щати се подготвят за едно грандиозно общо затъмнение, което може да продължи до две минути и 40 секунди.

Последното затъмнение, което е можело да се види от някой от 50-те щата, се е случило през юли 1991 г., като само Хаваите са го преживели, а преживяването е било помрачено от лошото време. Някои са осъществили дълго пътуване до най-северния щат на Мексико, откъдето се е откривала невероятна гледка към затъмнението, продължило почти седем минути.

Последното пълно затъмнение за общо 48 от щатите е настъпило на 26 февруари 1979 г.  Днешното явление ще бъде първото от близо век (8 юни 1981 г.), което ще може да се наблюдава на територията от източното до западното крайбрежие – на ивица, широка 114 км.

Днешното пълно затъмнение няма да бъде видимо от големите градове в САЩ, въпреки че 12 милиона души все още живеят по пътя му. Други 200 милиона американци живеят в рамките на един ден шофиране от мястото, на което може да се види то, което означава, че градове и национални паркове в 12-те щати се подготвят за сериозен приток на посетители.  На пазара се появиха всевъзможни продукти извън обичайните очила за наблюдение, например тениски с надпис "Наблюдавах слънчевото затъмнение" или с карта и "пътя" му. Същевременно властите предупредиха, че пазарът е залят от фалшиви очила за наблюдение.

На този фон бизнесът в САЩ очаква най-малко 694 млн. долара пропуснати ползи, ако служителите изгубят около 20 минути от работния си ден за наблюдаване на затъмнението, посочва Ройтерс.

Всеки, който пропусне тазгодишното затъмнение, ще трябва да чака седем години до следващото затъмнение през април 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
Eon
преди 6 години
Изобщо не е рядко. Рядко е ако мислите, че на Земята има една единствена държава - САЩ. Слънчеви затъмнения има средно на 3-4 години.На същата честота има и Олимпийски Игри и избори в САЩ. Но никой не казва: "rare Olympics are coming" или "rare presidential elections are coming". Така, че ми е чудно, защо казват "rare eclipse".Абе, драма да има и да се чувстват важни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още