IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: САЩ няма да бъдат велики (отново), ако следват изолационистка политика

Според германския канцлер мерките за оказване на дипломатически натиск върху Северна Корея още не са изчерпани

21:00 | 23.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако САЩ следват изолационистка политика, те никога няма да бъдат велики, предаде ДПА.

В реч на конференция, организирана от германския бизнес ежедневник "Ханделсблат", Меркел заяви, че "една Америка, която не я е грижа за нищо в света освен за самата себе си, никога няма да е голяма или велика Америка".

Това нейно изказване бе свързано с предизборния лозунг на президента на САЩ Доналд Тръмп "Да направим Америка велика отново", който и сега се използва често от президента и екипа му.

Меркел се бори за четвърти мандат като канцлер на изборите на 24 септември. Главният ѝ съперник, лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, критикува Тръмп в опит да подобри позициите на партията си в проучванията на избирателните нагласи, отбелязва ДПА.

Меркел заяви, че мерките за оказване на дипломатически натиск върху Северна Корея още не са изчерпани, предаде ТАСС.

"Не виждам военно решение за КНДР, смятам, че то е неправилно и съм убедена, че дипломатическите мерки не са използвани в пълна степен", заяви канцлерката.

По думите ѝ Китай, Япония и Южна Корея трябва да са заинтересовани "да поставят човек като (лидера на Северна Корея) Ким Чен-ун на мястото му".

"Смятам, че това трябва да се постигне от международната общност без военна намеса", заяви Меркел.

Тя отбеляза, че САЩ успоредно с военната си реторика към Северна Корея предприемат и редица дипломатически усилия и че европейските страни трябва да работят по-активно за решаване на кризата около ядрената програма на КНДР.

Германия няма автоматично да застане на страната на САЩ в случай на военна конфронтация между тях и Северна Корея, заяви Меркел.

Канцлерът същевременно заяви, че към Доналд Тръмп трябва да се проявява дължимото уважение като президент на САЩ, макар и тя да има разногласия с него по политически въпроси, предаде Ройтерс.

"Каквито и разногласия да има, президентът на САЩ победи в тежки избори. Победата в тях не му беше поднесена на тепсия. В крайна сметка той спечели изборите съгласно изборния закон на САЩ и това означава, че той е демократично избран и към него трябва да се проявява подходящото уважение, без значение как оценявам възгледите му", каза Меркел.

Съперникът ѝ Мартин Шулц е далеч по-критичен към Тръмп, наричайки го "този безотговорен човек в Белия дом".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Да , тя съвсем открито заяви тия дни , че пак тъй би постъпила , ако трябва да решава за "бежанците" ...швабите са наистина циментени кратуни , ше я изберат пак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Тази комунистическа издънка Меркел най-добре да млъкне, за да не се налага припомняме какво се случи през 2015. САЩ ВИНАГИ са водили изолационистка политика от самото си създаване до 60-те години на 20-ти век, а това е повече от 2 века. Т.н международна общност НЕ Е нито незаменима, нито необратима и САЩ ще покажат на света, че международни институции нямат никакъв авторитет нито влияние и това ще продължи и занапред. Тръмп трябва да изгони оон от Ню Йорк и да го прати в Африка където му е мястото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още