IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен експерт: България спешно трябва да изгради нова ядрена мощност

Голяма водна мощност в страната не може да има, затова трябва да се използва оборудването на АЕЦ „Белене“, смята Александър Николов

10:48 | 24.08.17 г. 47
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площадката на недостроената АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на недостроената АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

България има необходимост от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради, затова страната ни трябва да започне да изгражда нова мощност и възможностите предполагат тя да е ядрена.

Това коментира пред БНР енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията “Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".

По думите му „има прекалено много Цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец – АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други, свързани с енергетиката”.

“За ВЕЦ "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева, целият хидровъзел е с коефициент 25 процента и те не са обусловени от възможността да работи – толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13% – това е коефициентът на използване на тяхната мощност”, коментира експертът.

Според него докато коефициент на използване на инсталираната мощност на „Цанков камък" е 25%, то има вецове с едва 8%.

“Порочна практика стана всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прократурата, посочи екпертът.

Александър Николов е на мнение, че България може да започне да изгражда нова ядрена мощност, защото има оборудване за 1 млрд. евро в Белене.

“С него тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки в Козлодуй и Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците – коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 г. може да се направи истинска първа копка – два блока по 1 000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Колодуй". Там има 1000 истински експерти”, прогнозира енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 14 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Бе ако не беха мазните комунисти, точно арчарски *** като тебе едва ли щеше да види университет... Щото и *** и баща ти едва ли щеха да изпълзят от цървулите на дедо ти до университет и да станат даскали у Видинско... Аз не знам дали съм комунист, щото от 25 години сам си давам заплата, ама шебеци като тебе, дето се хвалят, че през ден са на интервюта за работа и за три години са сменили пет работодателя, са основната електорална помия на Европейските Съветски Социалистически Републики, дето сега се строят с ударен труд.... :lol:А на тоя *** след тебе ше му кажем - изнасяха, щото имаше! Скоро ше внасяте! Само индианци и урви изнасяте... Тука един лемур от вашта кръвна група скоро се изока, че вносът бил двигател на икономиката... То си е верно де - внасяме кинти по кредити, изтасяме население... За чий ни е ток? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 2
igigov
преди 6 години
Дрънкаш глупости другарю, не си единствения който помни "соц. благините". Режим на тока имахме, защото другарите изнасяха всичко произведено от АЕЦ-а. Иначе казано, в тези години все една го нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Мазния дърт комунистически *** пак лъже и манипулира хората !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 6 години
Не е точно така .Ако погледнеш всички руски атомни проекта в Европа реано се топат , а реално нищо не се случва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 6 години
За жалост последният ни реализиран енергиен проект "Цанков камък" се характеризира с ДВОЙНО надхвърляне на проектният бюджет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Просто тука на тъ^пите оффце оффчарчето от Банкя им каза, че руснаците ни искат 20 млрд. кеш днеска, че нема пари за нов АЕЦ и оффцете заблеяха в хор - бееее неееееема парииииии за Беееееленеееее... И те така... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Така и така увиснахме с едно оборудване... защо да си стои неизползваемо или да го продаваме на загуба, по-добре да се довърши реактора на площадка в "Козлодуй".Обаче такива "експерти" като този Александър Николов се намират за срамно малко пари в България. Приказват каквото им кажеш за няколкостотин лева.Интересно е това - #Кой е предизвикал изявата му пред БНР и защо? Щото му пука за нуждите на България ли или за собствената му полза?Няма лошо да се довърши реактора, само да не е от подставени лица на мошеници като Ахмед Доган, дебелия Пеевски, Р.Овч., ББ, Цв.Цв., Богомил Манчев и др. под. защото накрая резултата ще е същата пирамида като КТБ, само че този път ще източим българската енергетика. Горепосочените мошеници съществуват само за да могат на всеки 10-тина години да откраднат и присвоят нещо чуждо и голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 6 години
Честно съм скептичен , ама наистина - ще видим .п.п. Големият проблем с нов АЕЦ дори не е финансов (да предположим че се намерят пари ) - както писах по долу законодателството на ЕС е с приоритет пред местното и тъй като става въпрос за проект с живот 40-60 години на нас ни трябват гаранции с подобен срок че някой зелен *** няма да приеме някоя деректива да кажем на 15-тата година и да направи проекта невъзможен както и на Унгария естествено . Към момента изискванията на ЕС за екология прави подобен проект трудно рентабилен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Аз не чух Орбан да се тръшка, че нема пари в бюджета за нови блокове... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
"Eighty percent of the projects cost will be financed with a 10 billion Euro credit line from Russia.""On 6 March 2017, the European Commission announced its approval, a month after the Russian President Vladimir Putin announced that Russia will finance in credit 100 percent of the expansion."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още