IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен експерт: България спешно трябва да изгради нова ядрена мощност

Голяма водна мощност в страната не може да има, затова трябва да се използва оборудването на АЕЦ „Белене“, смята Александър Николов

10:48 | 24.08.17 г. 47
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площадката на недостроената АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на недостроената АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

България има необходимост от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради, затова страната ни трябва да започне да изгражда нова мощност и възможностите предполагат тя да е ядрена.

Това коментира пред БНР енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията “Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".

По думите му „има прекалено много Цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец – АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други, свързани с енергетиката”.

“За ВЕЦ "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева, целият хидровъзел е с коефициент 25 процента и те не са обусловени от възможността да работи – толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13% – това е коефициентът на използване на тяхната мощност”, коментира експертът.

Според него докато коефициент на използване на инсталираната мощност на „Цанков камък" е 25%, то има вецове с едва 8%.

“Порочна практика стана всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прократурата, посочи екпертът.

Александър Николов е на мнение, че България може да започне да изгражда нова ядрена мощност, защото има оборудване за 1 млрд. евро в Белене.

“С него тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки в Козлодуй и Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците – коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 г. може да се направи истинска първа копка – два блока по 1 000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Колодуй". Там има 1000 истински експерти”, прогнозира енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 9
makama
преди 6 години
Държавна измяна ? какво е това ? аааа.... НК ?И как се доказва тя ?Т.Живков на два пленома 1962 и 1972 г. ни предлагаше за съветска република ( т.е. абсолютен отказ от суверинитет, т.е. закриване на държавата) ....и си почина тихо и кротко.... Кой поиска съд за Жан Виденов ? за най-големия финансов крах в новата българска република ?Кой поиска съд за плавния преход прокламиран от Александър Лилов, завършил с две шокови терапии 1992 и 1997 ?А Първан бей, пардон другаря Гоце, не е ли за съд с неговите копупциони проекти ? И припомни ми.... къде сега се сторят руски АЕЦ-ове ?( нещо много се бавят двата строежи в Турция ? не трябваше ли 2017 да влизат в експлоатация )Индия ? вервате ли си..... сам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 6 години
Мазен, не че нещо, но никой не плюе против ядрената енергетика... плюеме само срещу руските *** които ни крадът чрез нея .... та кога ще се научиш да четеш ? все пак в тази държава само нобела и малцинствата не могат да четът ... ти от кои си ? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 6 години
браво, изказ на особенно "ерудиран" човек :):) поне майка ми се радва на децата си, и не ги гледа като теб по скайп в щатите ! :):) .. един ден и за погребението ти няма да дойдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 6 години
разбира се, защото ракията тук е по добра и винаги съм искал да пропадна и да се пропия като теб ! хахахахаха, за кво е темата, за кво си писал, те еааа в изпадналия комплексар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
makama
преди 6 години
Пак се почва говоренето за АЕЦ...То не беше проф.Тасев да рисува апокалипсис...За другаря Р.Ов-ич, само споменавам... че не е забравен....Сега нов експерт г-н (или другар, пардон товариш) Николов....Какво следва да следва от това ?Очевадно определени кръгове от БСП елита има за какво да се страхуват от своя вожд Путин (вероятно са взели тлъсти комисионни и са поели задължения, които не са изпълнили) и започват старата песен, но на нов глас...Подозирам, че страха от факта, че взетото трябва да се връща, е водещия мотив на г-н Николов.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха.... И да учат майка си как да се е...е ... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
По-смешното е, че тука най-големите врагове на АЕЦ-а са и най-големи апологети на електрокарите... :lol: Искам да доживея да ги видя в една България само с фотоволтаици, без АЕЦ и с електрически автопарк. Цел ден клечат по зарядните станции, а нощем карат... вероятно... :lol: И цените на тока - фотоволтаични... :lol:... Ше си спомнят с носталгия за цената на бензинеца, кога нефтът беше 160 зелени... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 6 години
обаче аз помня и причината изобщо не беше такава какво се опитваш да ни излъжеш сега :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
sdar
преди 6 години
Младите не помнят какво беше положението през 86г. преди да се пуснат 5 и 6-ти блокове на АЕЦ-а. Токът не стигаше и имаше режим, постоянно. Къде 3 има 1 няма, къде 2 има 2 няма. То затова и се построиха блоковете.Засега караме още на останките на лошия социализъм, АЕЦ-а още работи, но скоро след 10-20г. трябва да излезе в пенсия. И тогава може да се отвори пак една дупка в баланса на тока и да си припомним какво е то режим на тока и как се прилага при демокрацията в преход у нас. Иначе е ясно на всики ни, че при сегашното управление пари за такива неща като инвестиции не остават, щото всичко се опапква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
fon
преди 6 години
г-н Николов обича да прибира пари, а не да ги намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още