IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен експерт: България спешно трябва да изгради нова ядрена мощност

Голяма водна мощност в страната не може да има, затова трябва да се използва оборудването на АЕЦ „Белене“, смята Александър Николов

10:48 | 24.08.17 г. 47
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площадката на недостроената АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на недостроената АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

България има необходимост от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради, затова страната ни трябва да започне да изгражда нова мощност и възможностите предполагат тя да е ядрена.

Това коментира пред БНР енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията “Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".

По думите му „има прекалено много Цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец – АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други, свързани с енергетиката”.

“За ВЕЦ "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева, целият хидровъзел е с коефициент 25 процента и те не са обусловени от възможността да работи – толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13% – това е коефициентът на използване на тяхната мощност”, коментира експертът.

Според него докато коефициент на използване на инсталираната мощност на „Цанков камък" е 25%, то има вецове с едва 8%.

“Порочна практика стана всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прократурата, посочи екпертът.

Александър Николов е на мнение, че България може да започне да изгражда нова ядрена мощност, защото има оборудване за 1 млрд. евро в Белене.

“С него тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки в Козлодуй и Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците – коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 г. може да се направи истинска първа копка – два блока по 1 000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Колодуй". Там има 1000 истински експерти”, прогнозира енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 4
data
преди 6 години
Сега г-н Николов трябва да каже и от къде да намерим пари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още