IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита рекорден излишък от 18,3 млрд. евро за първото полугодие

Високите данъчни постъпления и социални вноски допринасят за доброто представяне на публичните средства от януари до юни

11:21 | 25.08.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силният икономически растеж и исторически благоприятната ситуация на пазара на труда гарантират на Германия рекорден излишък за първата половина на 2017 г. Федералното правителство, провинциите, общините и фондовете за социално подпомагане са набрали с 18,3 млрд. евро повече, отколкото са похарчили, съобщи в петък Федералната статистическа служба въз основа на предварителни данни.

В резултат на това Германия постига най-високия излишък от Обединението насам без допълнителни импулси.

По-висок излишък е отчетен само през втората половина на 2000 г. - 28,8 млрд. евро. Тогава обаче данните са подкрепени от еднократен ефект - търгът на мобилни UMTS лицензи донесе на държавата сериозни приходи. 

Високите данъчни постъпления и социални вноски допринасят за доброто представяне на публичните средства от януари до юни включително. Според икономистите германската икономика остава на пътя на растежа, движена от високото потребление и увеличаването на инвестициите от страна на много компании.

През второто тримесечие на настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,6% в сравнение с предходното тримесечие. С това статистиците от Висбаден потвърждават първата си оценка, публикувана в средата на август. В началото на годината икономическата продукция в Германия нараства с 0,7%. Това е 12-то поредно тримесечие на експанзия.

Така се оказва, че през първата половина на годината излишъкът възлиза на на 1,1% от БВП. По този начин най-голямата икономика в Европа остава много далеч от тавана на дълга, който страните от ЕС са длъжни да спазват според съвместния си договор. Допуска се максимален дефицит от 3% от номиналната икономическа продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Е, ше я стигнем начи тая европа скоро :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
мхм , около 30 % от германците бачкат за 450 еу / тъй нареченият базис ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още