IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде пиратстват най-много "Игра на тронове"?

Нов анализ показва, че първият епизод от новия сезон е гледан нелегално 90 млн. пъти по целия свят

16:12 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Game of Thrones Facebook page</em></p>

Снимка: Game of Thrones Facebook page

Когато последният епизод от новия сезон на „Игра на тронове“ излезе довечера, той може да се превърне в най-гледания епизод в историята за HBO, пише Quartz.

Сериалът постави рекорди по гледаемост този сезон, въпреки хакерските атаки, които доведоха до изтичането на някои епизоди по-рано.

И този път огромен брой хора ще гледат шоуто нелегално. За да се разбере колко голям проблем е пиратството за HBO, трябва да се знае, че след пускането си първият епизод от сезон 7 на „Игра на тронове“ е гледан 16 млн. пъти през официални канали и над 90 млн. пъти нелегално по целия свят. Въпреки че HBO предлага редица опции за гледане на сериала легално, интернет има други примамливи предложения. Откъде обаче идват всички тези пирати?

Интересно обяснение на това има alpha60, финансиран от Университета на Калифорния в Бъркли - проект, който измерва пиратския трафик. Екипът е воден от съпрузите Абигейл и Бенджамин Де Косник.

Те анализират трафика в BitTorrent, един от многото популярни сайтове за гледане на „Игра на тронове“ нелегално. Анализът обхваща седмицата след премиерата на първия епизод „Dragonstone” от настоящия сезон на 16 юли.

Източник: Quartz

Разглеждайки данните от VPN връзките, те са успели да проследят нелегалните сваляния, докато са се случвали. Сеул води по брой на нелегални сваляния, но Далас, Тексас, има най-голям дял пирати на „Игра на тронове“ сред населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още