IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли в джудже ядрената енергетика към 2050 г.?

Предизвикателствата пред новите ядрени проекти заради екологични проблеми ще се увеличат, прогнозира Генади Кондарев от сдружение "За земята"

13:53 | 28.08.17 г. 28
Автор - снимка
Създател
Ще се превърне ли в джудже ядрената енергетика към 2050 г.?

Реалистична изглежда прогнозата към 2050 г. делът на соларната енергия в енергийния микс да надскочи този на ядрената енергия.

Това обяви Генади Кондарев, енергиен експерт от сдружение "За земята", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В много части на света това, което се инвестира в проекти за възобновяема енергия, надхвърля това, което се инвестира годишно в конвенционални енергийни източници, включително в ядрена енергетика. Не само ядрената енергетика е застрашена да се превърне в джудже към 2050 г., аз бих казал, че и голяма част от конвенционалните източници също са тръгнали по този път", прогнозира Кондарев.

Той обясни, че в световен план има около 300 гигавата инсталирани мощности в соларна енергия. По думите му те сега „не работят така, както работят ядрените реактори”.

„Един реактор работи около 8 хил. часа в година при базова мощност, но соларните работят далеч по-малък брой часове, но всяка година ръстът на инсталираните соларни мощности нараства. През миналата година имахме около 70 гигавата нови инсталирани мощности, за 2017 г. очакванията са около 85 гигавата да бъдат инсталирани в световен план", посочи експертът.

Кондарев информира, че около 400 са действащите ядрени реактора в целия свят, като няколко страни са дали заявка, че излизат от ядрената енергетика.

Енергийният експерт е на мнение, че почти няма нови ядрени проекти, които “да могат да се случват без бариери и сериозни предизвикателства и явно тази енергетика няма голямо бъдеще".

Генади Кондарев е категоричен, че темата за ядрения ренесанс е в мечтите на някои ядрени енергетици, въпреки че това е индустрия, която разполага с доста ресурс, включително и финансов.

„Ако трябва ядрената енергетика да акумулира всички външни ефекти и цената, която има, не мисля, че това, което тя произвежда може да бъде конкурентно по някакъв начин. Доста често от уравнението се изпуска не само какво правим с ядрените отпадъци, но и по какъв начин се добива уранът, а лесните източници на уран също започват да се изчерпват. Цената на урана на световните пазари е доста волатилна и скача нагоре-надолу. Аз съм виждал какво представляват уранови мини – и подземни, и с открит способ, а цената, която се плаща по отношение и на климатичен, и на екологичен отпечатък е много сериозна“, предупреди той.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 6 години
Хоризонта на прогнозата от 30 + години е просто несериозен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Соларките си имат своето място, но главно като допълваща мощност. В по-слънчевите и топли страни са трудно конкурируеми от каквото и да е.Ще ти дам и друг пример - вече повече от 15 години соларните панели в комбинация с климатична и термопомпена инсталация са незаменими при пасивните къщи. Цената на подобна къща днес в напълно готов и завършен вид е в рамките на 1000 до 1500 евро за кв./м.Дори в Русия на север от Москва има вече изградени няколко малки градчета изцяло от пасивни къщи без отдалечена връзка с електропровод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Точно затова ми е чудно какво място имат соларките в цялото бъдеще на енергетиката. Един малък ядрен реактор може да бъде пренасян лесно с камион. Такива реактори вече има разработени за атомни подводници и кораби. Необходими са още инвестиции и смаляване. Китайците вече говорят за преносими ядрени реактори за граждански цели. Постоянна мощност 24/7 и може да се мести, където е необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Отдавна е решено да се избегне централизираното захранване или зависимостта на всички области от само няколко източника на енергия и една ЕРП мрежа основно поради 2 прични:1. Преносът и трансформация на енергия е изключително скъпо нещо и е свързано със значителни загуби.2. От военно-тактическа гледна точка е сериозна слабост и уязвимост.Влагат се изключително много средства в това да се намерят решения, така че най-големите електропроводи и трафопостове да се намалят поне с 50% на първо време. Който се интересува от темата ще прочете, че засега най-много инвестиции и научно-изследователски усилия са насочени към изобретяването на универсален локален енергоизточник, подходящ за всяка отделна индустриална зона или жилищен квартал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Към 2050-та никой не може да каже, но НАСА (същите които финансират ракетите на Мъск) отдавна работят по малки ядрени реактори (40КВ) и твърдят, че 2020 ще са готови с работещи прототипи. Ако това се случи, вече ще е удар по централизираните мрежи. Като заначало ще ги "продават" само на "марсианци", но веднъж изобретени технологиите бързо навлизат на пазара на обикновения потребител. В Англия Ролс Ройс също разработват подобни технологии.Малко скептично гледам на статии, които си гледат само от тяхната камбанария и се опитват да ми продават техните истини.https://sservi.nasa.gov/articles/a-lunar-nuclear-reactor/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
studioaa
преди 6 години
Кой държави ще престанат да използват ядрена енергетика, за да ги показвате като модел за подръжание? А, да икономически и политически джуджета със средна възраст от 49 години на населението си като Германия например и 50 години като Япония, която се очаква да се стопи с 50% в следващия половин век. На тях какво е им много енергия при положение, че население няма да имат в бъдеще? Индия строи нови АЕЦ, Китай също, в Ислямския свят също се строят нови и нови ядрени мощности както и в САЩ и Южна Америка. А в тези държави живее 90% от световното население днес и вероятно 95% в бъдеще. Германия никога не е била нито световна сила нито модел за целия останал свят. Властта на меркел е ограничена от границите на западащия европейски съюз, а Япония си потъва икономически така или иначе. Те по никакъв начин не представляват световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
studioaa
преди 6 години
Слънчевата енергия ще се превърне не просто в джудже а в мумифициран труп до 2050, а не ядрената. Как според вас основния източник на енергия не само на Земята но в ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА да престане да се използва?? Слънчевите колектори са вредна и икономически безсмислена инвестиция без значение каква е тяхната ефективност при положение, че през нощта те ще генерират 1-2 % от енергията през деня. През нощта кой ще произвежда ток - сигурно зелените ще въртят *** нали ? Ядрената енергетика е единствената алтернатива за евтина енергия и дори да престане да се използва технологията за ядрен разпад остава технологията за ядрен синтез, която е потенциално неизчерпаем източник понеже поне 50% от вселената е съставена от водород - горивото за ядрен синтез. Слъчевия ток така или иначе никога не може да надмине ядрения, защото поддържащата му мощност ще е винаги равна тази на колекторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още