IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Очертават се съществени промени в SOFIX

Следващите промени обаче няма да са толкова драстични, коментира инвестиционният консултант на Елана Трейдинг

08:40 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пазарът се движи от търсенето и предлагането, а влизането в SOFIX не е само за престиж. Това коментира за Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг по повод предстоящото ребалансиране на индексите на БФБ – София.

От месеци въпросът вълнува инвестиционната общност, но защо? Новата акция в SOFIX намира място в борсово търгувания фонд върху индекса. Това увеличава търсеното количество акции и води до покачване на цената за сметка на компаниите, които напускат индекса и които поевтиняват, обясни консултантът на Елана.

Различното този път са новите правила, по които се отсяват влизащите и излизащите компании.

Преди за изчисляването на индекса се пресяваха компаниите, които отговарят на изискванията за големина, брой на инвеститорите и ликвидност на търговията. Финалното класиране ставаше само по големината на свободно търгуваните акции, или т. нар. фрий флоут. Сега това ще е само един от четирите критерия за класиране, като останалите три са броят сделки за периода, медианата на средноседмичния оборот и средният спред между цените "купува" и "продава". Промяната е съществена, защото вече значението на търговията с акцията е определящо, коментира Цачев.

Според него две са компаниите, които излизат от индекса след въвеждането на новите критерии за ликвидност на търговията. Това са Холдинг Варна и Индустриален капитал холдинг. Те изостават доста в класирането, тъй като останалите компании се търгуват много по-активно. Два други холдинга се очаква да са новите попълнения, като те са доста напред в класирането: Доверие Обединен Холдинг и Сирма Груп Холдинг. Има и няколко компании, които са много близо в класирането една до друга и може да видим още някоя нова акция в индекса: М+С Хидравлик, Индустриален холдинг България, Трейс Груп Холд, Неохим и Алкомет, посочи анализаторът.

Но как ще се отрази ребалансирането върху борсово търгувания фонд Expat SOFIX ETF?

Фондът трябва да следи максимално добре индекса, но има и възможност това да стане с известно забавяне. „Засега се очертават съществени промени в индекса с новите правила, като следващите изменения няма да са толкова драстични. Фондът може да компенсира промените за по-дълго време и да се предпази от спекулативното покачване или понижение на цените, тъй като отново ще се постигне баланс на пазара. Но така работи всяка борса – цените на акциите се променят под влияние на някакви фактори“, коментира Цачев.

По думите му ще има периоди, когато няколко акции ще се търгуват повече под влияние на очакванията за промени в индекса. Вероятно по няколко компании ще влизат и излизат при всяко ребалансиране, но те са сред по-малките като фрий флоут и това няма да се отрази толкова значимо на целия индекс. Промените ще направят SOFIX по-представителен за динамиката на пазара, убеден е инвестиционният консултант на Елана Трейдинг.

Но в последните сесии забелязваме разпродажби по позиции, които не се влияят от предстоящото ребалансиране. По думите на Цачев факторите са много, като не на последно място е и извличането на печалби след силния растеж на борсата през последната една година. Отчетите също не са фантастични, което влияе на настроенията на инвеститорите, посочи той.

Цачев обаче отбеляза, че 3,5% спад на индекса SOFIX не е сериозен обрат за борса като БФБ, където спредовете между търсенето и предлагането са често по-високи. „Ниската лятна активност у нас съвпадна и с известна несигурност и разпродажби на международните пазари“, допълни финансистът.

При предходното ребалансиране през март Алкомет и Еврохолд замениха Трейс и Индустриален Холдинг България в SOFIX. Тогава обаче разследване на Investor.bg показа, че Еврохолд се е „промушила“ в индекса по нелогичен начин. Комисията за финансов надзор (КФН) влезе на проверка в борсата и препоръча промяна в начина на изчисления, а БФБ-София застана зад решението си, като го защити с международната практика.

В крайна сметка се стигна до промени за изчисляване на индексите на борсата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им и недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност. Резултатът от тези промени ще бъдат ясни в края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още