IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Президентът трябва да назначава шефа на Агенцията за борба с корупцията

Борбата с корупцията не може да става само с превенция, важни са разследването, обвинението и наказанието, заяви държавният глава

12:19 | 01.09.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията, такава е здравата институционална логика. Това каза пред журналисти във Военната академия „Георги С. Раковски“ президентът Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

“Съгласен съм с предложението президентът да го (председателят на Комисията, бел. ред.) назначава“, каза Радев.

Той уточни, че не се е произнесъл какъв трябва да бъде точно, тъй като това е въпрос на дебати. Но здравата институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента.

"Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика“, попита държавният глава. 

Запитан как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, той посочи: „Първо, корупцията е изключително важна тема за България. Борбата с корупцията не може да става само с превенция, тя е важна разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието”.

В отговор на въпрос дали свикването на КСНС на тема борба с корупцията президентът е контрамярка срещу забавянето на проектите за модернизация на армията Радев коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин.

„Да, имах такова изявление. Чакам наистина поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този Съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо се предприема в сферата на отбраната. Антикорупционното законодателство, създаването на необходимите структури са изключително важни стъпки и те са безспорен приоритет на дневния ред“, добави той.

Попитан кой е по-добрият антикорупционен законопроект от двата изготвени от ГЕРБ и БСП, Радев отговори: „Единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване по обвинение".

И допълни, че за него е важно да има такива мерки, които да обхващат всичко това в един закон, както и да има и съответните структури, които да го извършат. КСНС е една платформа, където се търси съгласие. Мисля, че има достатъчно аргументи и огромни обществени очаквания, така че нещата да се случат, каза още президентът.

Държавният глава каза, че са много нещата, накъдето политиците да насочат вниманието си – във всички сфери очакваме наистина едно законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати. Фокусът е антикорупцията и това ще бъде темата на бъдещия КСНС на 9 октомври, каза президентът, заяви Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още