IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще глобяват семействата, които не пращат децата на училище

Където проблемът е свързан с бедност, ще бъде оказана помощ

15:16 | 01.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Глоби и спиране на социални помощи заплашват семейства, които не пращат децата си на училище. Държавата обаче предвижда да стигне и по-далеч, за да бъде всяко дете част от образователната система, като в Наказателния кодекс предвиди по-сериозни наказания за родители, които умишлено спират този процес.

Където проблемът е свързан с битова невъзможност, липса на облекло, чанта или друга нужда, ще бъде оказана помощ, увери вицепремиерът Томислав Дончев при представяне на мерките за обхващане и приобщаване на децата и учениците.

Законови промени, които ще бъдат публикувани скоро за обществено обсъждане, ще обвържат в по-голяма степен отпускането на социални помощи и посещението в училище. Учителите пък вече ще могат да препоръчват за какво да се харчат парите, включително помощите да се отпускат в натура – учебници, дрехи, такси за детска градина и др.

Просветното министерство изчисли – 206 378 деца между 5-18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били част от нея. Броят им е установен след сравнение на данни от ГРАО на родените между 1997 и 2012 г. и информационната система на МОН за учащите.

За да се реализира обявената от премиера Бойко Борисов преди време „магистрала на знанието“ от днес 1103 екипа ще работят с децата в риск. В тях са включени над 11 хил. души – учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори и др., които обаче няма да получават допълнително пари за това.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че процентът на преждевременно отпадналите от училище е около 14. Все пак точно колко деца не са обхванати от образователната система ще стане ясно при работата на екипите, защото част от учениците например са в чужбина.

Данните за учениците в риск ще се събират в информационната система „Посещаемо и безопасно училище“. След посещение на адрес например всеки екип ще може веднага да отрази резултата, а всички данни, които се въвеждат, са достъпни в реално време за институциите – кмет, областен управител, директор и т.н.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че държавата трябва да влезе с всичките си сили и ресурси в образованието. Според него е било грешка, че в годините назад приобщаването е било оставено само на учителите и директорите.
Дончев каза още, че е необходима пълна подкрепа от общностите и обществото, които включват дори това да се подаде сигнал, ако на улицата има дете, което видимо не посещава училище.

За сигнали е разкрит национален телефон 0800 10 112, има и електронна поща obhvat@mon.bg. Сигналът ще бъде поет от съответния екип на място, до установяване на постоянното местоживеене на детето.

Дончев каза, че в средата на октомври ще се знае има ли резултат от първата крачка – мерките за приобщаване, но работата съвсем не спира до тук, защото освен да бъдат вкарани в клас, децата трябва да бъдат задържани там.

„Инструкцията е да се работи на най-ниско ниво – клас, родители, учители“, посочи вицепремиерът, който не скри, че може да се очаква и реакция на родители срещу „новите“ ученици.

Той коментира и друг нерядък казус - дете да се води само по документи, че присъства в клас, като заяви, че това е стопанско престъпление, защото източва държавния бюджет и в този случай трябва да се намеси Икономическа полиция.

Просветният министър Красимир Вълчев акцентира на това, че децата на семейства с нисък социален статус не са обхванати от системата на предучилищното образование, която е ключова за изграждането на социална, езикова, емоционална компетентност.

По думите му, ако се получи наплив към конкретна детска градина или училище, просветното министерство е готово да осигури транспорт до следващото най-близко.

Според Вълчев в тази връзка трябва да се мисли за изграждане на нова образователна инфраструктура. „Има квартали в София, в които няма училище“, даде пример той.

От началото на учебната година МВР ще разпространи информационни брошури в повече от 2400 училища, свързани с безопасния интернет, опасните игри, безопасността на движението по пътищата и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Това относно цциганнорите не работи.Иначе фактически наистина е вид дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Да не стане накрая мярката да се прилага само към българите / щот има и такива, малко са , ама има / ? Некси ясно е,че е насочена към индианците, ама някой дава ли си сметка какъв вой ще настане от БХК / и американското посолство / ако се спрат помощите дори на една от ордата?...Не ги ли чувате вече - ууу, расизъм, фашисти, дискриминация, уууу......?В смисъл, като как държавата ще се справи с тая непосилна задача? Кой, ако 30 години си го учил да живее на гърба на некой друг ще се съгласи ей така да си остави рахатлъка и сигурната печалба и да се завтече да си дава децата на училище?! Още повече, че е наясно, че тунеядството му е подкрепено от международни мангизи?! А и мислите ли,че политиците ще си отрежат сами клона на който седят - че нали това им е основният електорат?! Кьор-фишек е, господа. Пускат залъгалки за балъците. Това няма да мине дори на първо четене, ако изобщо стигне до пленарна зала....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още