IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия също забранява бензина и дизела

Забраната за продажба на конвенционални автомобили трябва да е факт през 2032 г.

19:52 | 07.09.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Никола Стърджън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Никола Стърджън. Снимка: Ройтерс

Шотландия планира да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в страната от 2032 г. Това обяви министърът за Шотландия в британското правителство Никола Стърджън пред местния парламент.

Забраната на шотландците ще стане факт осем години по-рано от тази, която е планирана за останалата част на Великобритания. След 2032 г. обаче в Шотландия ще могат да се продават бензинови и дизелови хибриди, уточни Стърджън. 

Самата тя определи плана на шотландското правителство като „амбициозен” и допълни, че властите планират „масирано разширение на мрежата за зареждане на електромобили”, както в селските, така и в урбанизираните райони. Това трябва да подсили навлизането на plug-in хибридите и изцяло електрическите автомобили на местния пазар.

На Острова обаче правят уточнението, че шотландският парламент тепърва ще трябва да изработи правила за налагането на електромобилите, както и да одобри различните данъци за различните типове возила, така че все още не е сигурно, че шотландците ще успеят да изпреварят останалата част от Великобритания при забраната на конвенционалните бензинови и дизелови автомобили.  

Припомняме, че британският министър на околната среда Майкъл Гов обяви, че до 2040 г. Великобритания ще забрани продажбата на автомобили с дизелови и бензинови двигатели, за да се справи със замърсяването на въздуха. Две седмици по-рано Франция представи стратегия да стане въглеродно неутрална държава, като прекрати изцяло продажбата на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, също до 2040 г. 

Великобритания планира да инвестира над 800 млн. паунда (около 1 млрд. долара) в автономни технологии с нулеви емисии и представи планове за инвестиции в размер на 246 млн. паунда в проучвания на технологии за батерии.

Вече има опасения за успеха на плана, тъй като изпълнението му ще зависи от местните власти. Те трябва да наложат високи данъци върху най-големите замърсители до 2020 г.

Още новини за сектора на автомобилите четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Според мен пък има сериозна нужда от редуциране на автомобилите. Може и това да е начина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 15
nobel
преди 6 години
Направо се чудя дали няма да е по-лесно вместо сложната система от безбройни забрани да преминем директно към планова икономика. И без излишно суетене на производителите да им се нарежда "отгоре" каквои как трябва да произвеждат. Би било просто, лесно и ефикасно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
nobel
преди 6 години
Очевидно едничкият начин да бъдат наложени електрическите автомобили е със забрани и укази от страна на държавата. Да живеят забраните. Забраните и ограниченията очевидно са новият път към свободата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още