IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Технологичният сектор да премине на руски софтуер, ако иска държавни поръчки

Според президента в някои държавни институции не могат да работят с компании, ползващи чуждестранен софтуер, защото това е риск за националната киберсигурност

21:50 | 08.09.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Руските технологични компании ще загубят държавни поръчки, ако не преминат на използване на "домашен", т.е. разработен в Русия софтуер, предупреди днес президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. 

Путин обърна внимание, че в някои сфери държавните институции не могат да работят с компании, използващи чуждестранен софтуер, защото това представлява риск за националната киберсигурност. "С оглед на сигурността, има неща, които са критично важни за държавата, за поддържането на нормалното функциониране на живота в някои сектори и региони", каза Путин на среща с руски технологични производители. "И ако вие продължите да внасяте хардуер и софтуер в такива количества, то в определени области държавата неизбежно ще ви каже: Вижте, ние не можем да купим това, защото някой някъде ще натисне едно копче и всичко тук ще се срине", допълни президентът. "Така че имайте това предвид", предупредил той. 

Ройтерс припомня, че руските държавни институции постепенно преминават на използване на родни технологии като част от усилията на Кремъл да съкрати вноса. Тези действия се засилиха, след като западните държави наложиха санкции на Русия заради анексирането от нея на украинския Кримски полуостров през 2014 г. Много частни фирми в Русия обаче все още използват предимно вносни технологии. 

Много длъжностни лица от екипа на Путин твърдят, че Русия трябва да затегне своята киберсигурност, за да се защитава от атаки, предприети от чуждестранни разузнавателни агенции. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 37
crammer
преди 6 години
Руския софтуер е като руските компютри...нема токова животно. Вовата си го знае, но от време на време пуска но някоя такава простотия колкото да вдигне адреналина на ***, като тези по-долу. Впрочем, то така е и със авиационна и прочее техника и какви ли не руски технологии. Добре че американците са им дали фотошоп, че да има какво, поне "нагледно", Русия да покаже....иначе всички знаеме за Лада и това вече е РЕАЛНО! Това е реалността с Вовата... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
брао майсторе, наще пуммияри обаче се кланят на Микрософта дет е умишлено напраен кат швейцарско сирене и е легална подслушвателница с което източват милиарди в лицензи от фирмите ..... Мноо прайлно държавата с местен софтуер, останалите да праат квот си искат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още