IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook влага 1 млрд. долара в оригинално видео съдържание догодина?

Марк Зукърбърг ще свидетелства в съда по дело на акционерите относно правата на глас

09:38 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook е готова да инвестира до 1 млрд. долара за оригинално видео съдържание през следващата година, твърдят източници от индустрията, цитирани от WSJ.

Целта на социалната мрежа е да стане център на всякакво съдържание - филми, сериали и други оригинални видеа. 

На този етап няма яснота как точно Facebook мисли да печели от видео съдържанието - чрез показване на таргетирано рекламно съдържание или чрез плащани от крайния потребител абонаментни планове. 

През юни стана ясно, че Facebook планира да инвестира до 3 млн. долара на епизод от даден сериал. Според различни източници социалната мрежа работи над нови сериали в различни жанрове и формати.

Компанията дори започна тестове на експериментална функция в Индия, която добавя видео таб в Android приложението. Той съдържа препоръки за видео съдържание според предпочитанията на всеки потребител.

Междувременно стана ясно, че Марк Зукърбърг се връща в съда. 

Главният изпълнителен директор на Facebook Inc. се очаква да свидетелства по-късно през този месец в съдебен процес на акционерите относно правата на глас, предава Bloomberg, позовавайки се на свой източник, запознат с плановете.

Процесът, който ще започне на 26 септември, ще проучи дали Бордът е имал предвид интересите на акционерите, когато е одобрил издаването на нов клас акции без право на глас. Този ход позволява на Зукърбърг да контролира гласуването във Facebook дори ако продаде акции. Той е помолил за промяната, за да може да даде голяма част от активите си на благотворителни организации. Но акционерите твърдят в материалите по делото, че става дума за конфликт на интереси, разкриващ смущаващ епизод: инвеститорът в рисков капитал Марк Андрийсен е работил заедно със Зукърбърг зад кулисите, за да създаде промяната, въпреки че е бил част от комисия, която е трябвало да защити акционери.

„Facebook е убедена, че специалната комисия се е ангажирала със задълбочен и справедлив процес за договаряне на предложението в най-добрия интерес на Facebook и нейните акционери", се казва в изявление на компанията от уикенда.

Това ще бъде втората поява в съда на Зукърбърг през тази година. Той свидетелства по случая за това дали производителят на комплекти за виртуална реалност на компанията Oculus е използвал краден компютърен код. Зукърбърг заяви, че исковете са неправомерни, но Facebook загуби делото, като журито присъди глоба в размер на 500 млн. долара в полза на на ищеца ZeniMax Media Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още