IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теорията и прогнозите - само 1/10 от формулата на успеха на финансовите пазари

Останалите 90% са поведението на трейдъра

12:56 | 11.09.17 г.
Теорията и прогнозите - само 1/10 от формулата на успеха на финансовите пазари

Не можеш да се научиш само на теория, традиционните знания и книги не са достатъчни. Важно е поведението и психологията на трейдъра, как възприема себе си, пазарната действителност и как се позиционира. Това коментира по Bloomberg TV Bulgaria индивидуалният трейдър Стефан Трашлиев, издал аудиокнига - „Митове и реалност за търговията на финансовите пазари“.

Всеки, който е прекарал достатъчно време на финансовите пазари, знае, че знанията, теорията, анализите и прогнозите са около една десета от формулата на успеха, останалите 90% са поведението на трейдъра. Човек трябва да си изгради поведенческа стратегия, за да търгува, подчерта Трашлиев.

По думите му големите печалби са един от митовете на финансовите пазари. „За да печелиш, трябва да имаш умения. За да постигнеш голяма печалба, има два начина. Ние играем за много малки промени в цената - от 1,2 или 5% и ако искаме да изкараме голяма сума, трябва да имаме огромен капитал, което не е по джоба на обикновените хора. Другият вариант е да отворим една позиция и да я държим много дълго време. За големите печалби трябва време“, съветва борсовият играч.

Книгата му е за хора, които търсят как да управляват личните си финанси, и за тези, които са опитали да търгуват, но не са постигнали още това, което желаят. По думите на Трашлиев първоначалният неуспех е един естествен етап в процеса на израстване на един трейдър. „Аз също съм го преминал и имах шанса да се измъкна от него. До голяма степен това, което разказвам в книгата, е плод на този опит“, разказа трейдърът.

В началото на своята кариера човек много лесно изпада в клопка, защото всеки си мисли, че лесно да се печели. Късметът на начинаещия в началото дава добри резултати, но да се печели дългосрочно на пазарите е много трудна работа, посочи още той.

"Причината за това е, че пазарите не са създадени всички да станем сороси. Финансовите пазари са единственото място, на което аматьори и професионалисти се състезават заедно.Търговията на тях е един достоен бизнес, един достоен вид предприемачество“, коментира Трашлиев.

Целия разговор може да видите във видеото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още