IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромните данъчни приходи от казината остават неизползвани в хазната на Макао

През последните пет години Макао е събрало данъци за 70 млрд. долара от казината, но е инвестирало под 10%

14:19 | 12.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

През последните пет години Макао е събрало данъци за 70 млрд. долара от казината, които го направиха най-големият хазартен център в света, коментира Ройтерс.

Градът обаче е инвестирал по-малко от 10% от взиманията – най-големия източник на доходи досега – за силно нужната инфраструктура.

Този недостиг се видя ясно миналия месец, когато Макао бе ударен от тайфун, който отне живота на 10 души и спря електрозахранването и водата на половината град.

Години на лошо управление, слабо планиране и корупция са ключовите причини за това парите да не бъдат използвани, казват академици, законодатели и жители.

Според някои хазната на местното правителство е толкова голяма, че то може да оперира през следващите няколко години, без да събира данъци.

Данъците от шестте оператора на казина в Макао обаче, които формират над 80% от държавните приходи годишно, продължават да се вливат.

Южнокитайската територия има нулев публичен дълг и фискални резерви за 55 млрд. долара към края на 2016 г., което се равнява на 540% от публичните разходи същата година, сочи статистическата служба на Макао.

Паричните власти в Макао казват, че то инвестира резервите в глобален диверсифициран портфейл от активи със „строг контрол върху цялостния риск на портфейла“.

Годишният темп на възвръщаемостта за периода 2012-16 г. е варирал от 0,7% до 3%, допълват те.

Правителството на Макао обикновено разпределя годишни парични плащания от около 9000 патака (1117,73 долара) на всеки един от 600 хил. човека, живеещи на територията, както и субсидии за неща като образование и малки бизнеси.

Нивото на изпълнение за инфраструктурни проекти като пътища, мостове, пристанища и училища обаче също е ниско през последните години, сочи анализ на държавните данни.

През 2013 г., докато приходите от казината са ударили рекордните 45 млрд. долара, правителството има ниво на изпълнение от под 40%.

Според изявление на правителството по имейл проектите са „били спрени по различни причини“, без да се изпада в детайли.

Нивото на изпълнение се подобрява от 2014 г., след като избрани от Пекин представители бяха натоварени с изчистването на вредите от корупцията от предшествениците им, сега очакващи дълги присъди.

През 2016 г. нивото на изпълнение е скочило до 85%, макар че разпределението на бюджета за обществена инфраструктура е спаднало до 11,1 млрд. патака през 2016 г. от 14,8 млрд. патака година по-рано. През 2012 г. сумата е била 19,8 млрд. патака.

В момента се планира нов закон, който да подобри прозрачността в планирането на бюджети и следенето на публични финанси.

Недовършени публични проекти, струващи сериозни суми, обаче все още са разпръснати из Макао, сочат икономисти.

Нова обществена болница, например, е трябвало да отвори врати тази година, но все още е в начална фаза на строителство. В същото време през 2007 г. е трябвало да стартира нов терминал за фериботи, но е бил приключен едва тази година – 10 години след крайния срок и за пет пъти повече средства от първоначално планираните.

В същото време правителството все още се бори с последствията от тайфуна, като тази седмица изчисли загубите на 1,4 млрд. долара. Над 100 публични съоръжения са били повредени, 500 хил. дървета са били унищожени, а две казина остават затворени.

Данните дори не включват потенциалните загуби за компаниите, принудени да спрат бизнес дейността си заради тайфуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още