IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Турция за бежанците "работи" въпреки напрежението с Германия

Броят на нелегалните имигранти, които пристигат в Европа през Испания, се увеличава, констатира председателството на ЕС

17:40 | 12.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция се изпълнява, но броят на нелегалните имигранти, които пристигат в Европа през Испания, се увеличава.

Това констатира естонското председателство на ЕС в документ, изпратен на държавите членки на 6 септември, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

“Споразумението между ЕС и Турция се изпълнява по отношение на намаления брой пристигания, като успява да осигури ефективно управление на мигрантските потоци по този маршрут“, посочва се в документа.

Нелегалните преминавания от Турция в Европа се задържат ниски от април 2016 г. насам, допълва се в документа.

Положителната оценка за изпълнението на споразумението се дава въпреки дипломатическото напрежение между Германия и Турция от последните месеци. Това доведе и до констатацията на канцлера Ангела Меркел и основния ѝ конкурент на изборите Мартин Шулц, че Брюксел трябва да прекрати преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС.

Същевременно от Гърция се съобщават тревожни данни за нарастващ брой пристигания на нелегални имигранти на островите.

Споразумението беше сключено през март 2016 г. В замяна на спирането на нелегалните имигранти Брюксел обеща на Анкара финансова помощ и безвизово пътуване за турските граждани.

В документа се признава обаче, че Турция „демонстрира нежелание да сътрудничи“ при връщането обратно на някои мигранти. Признава се и за продължаващите нелегални пристигания по гръцките острови, което поставя под натиск капацитета на т.нар. „горещи“ точки за регистрация на мигрантите, както и цялата система на страната за убежището.

В документа се подчертава, че Гърция трябва да ускори обработката на документите на мигрантите, които не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище, за да може те бързо да бъдат връщани.

Испания – новата гореща миграционна точка

Естонското председателство на ЕС отчита увеличение на пристиганията на нелегални мигранти от Мароко и Алжир в Испания. От началото на годината броят на пристиганията е значително по-висок, отколкото през цялата минала година.

В документа обаче се посочва, че все още няма доказателство за пренасочване от маршрутите в Централното Средиземноморие към западните маршрути.

По маршрута от Либия към Италия пък се отчита сериозно „затишие“, откакто започна миграционната криза през 2014 г. През юли и август пристиганията в Италия намаляват няколко пъти в сравнение с лятото на миналата година.

Според Естония ЕС трябва да продължава с обученията и оборудването на либийската брегова охрана, както и да продължава да финансира местните власти в Либия, за да задържат мигрантите. Тази политика обаче среща съпротива в рамките на ООН и други организации заради нехуманните условия, в които живеят бежанците в страната.

Естония препоръчва също така ЕС да пристъпи към т.нар. „доброволни връщания“ - да плаща на мигранти от Египет, Етиопия, Либия, Нигер и Судан да се прибират у дома. Агенцията за бежанците на ООН вече работи с ЕС за доброволните връщания.

Миграцията през Средиземно море

Агенцията посочва, че от началото на годината досега през Средиземно море в Европа са пристигнали 128 669 души в сравнение с 362 753 през 2016 г. и малко над 1 млн. през 2015 г.

Повечето от хората, пристигнали в ЕС нелегално от началото на годината, са от Нигерия (16 624 души), Гвинея – 10 291 души, Кот д'Ивоар – 8 747 души, Бангладеш – също 8 747 души, Сирия – 7 736 души, Гамбия – 6 294 души, Мали – 5 989 души. Около 70% от тях са мъже.

Загиналите в опит да стигнат до Европа през Средиземно море от 2014 г. насам са над 14 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 7
bghighlander
преди 6 години
Стига саботира изботите на Фюр... Водачката на Ислямска Република Дойчланистан! ;) ;) Ислям убер алес! ;) ;) Иншаллах! :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
"Споразумението с Турция за бежанците "работи" въпреки напрежението с Германия"Хаха...работи , нали идват избори...Меркел форевър !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още