IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на JP Morgan Chase: Биткойнът ще се срине

Изпълнителният директор на американската банка Джейми Даймън би уволнил всеки свой служител, който търгува с криптовалутата

10:23 | 13.09.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на голямата американска банка JP Morgan Chase Джейми Даймън очевидно не вярва в бъдещето на криптовалутите, след като нарече биткойна „измама“.

В своя реч в рамките на инвеститорска конференция в Ню Йорк Даймън заяви, че дигиталната валута няма да функционира, защото практически е създадена от нищото. 

Същевременно той прогнозира сериозни загуби за купувачите на валутата. „Биткойнът ще приключи съществуването си със срив“, каза той, цитиран от CNBC.

Даймън се пошегува, че дори дъщеря му си е купила биткойни, искайки да се въползва от тенденцията, която доведе до ръст на цената от над 300% от началото на годината. 

“Не казвам – купете на къса позиция за 100 000 долара и продайте, преди да се срине", каза той. “Това не е съвет за това какво да правите. Дъщеря ми купи биткойни, те поскъпнаха и сега тя си мисли, че е гений".

По време на отделна конференция по-рано през деня Даймън заяви, че биткойн манията напомня за лудостта по лалетата през 17-ти век (изразът tulipomania (от англ. tulip-лале и mania-мания) е станал нарицателно за т.н. финансови балони, като терминът произлиза още от ренесансова Холандия. Лалето, пренесено в Европа през 16-ти век от Турция, е предизвикало огромен интерес най-вече в Обединените провинции (сега Холандия), особено сред по-горните класи в обществото. Интерес, довел до достигането на нечувани равнища на цените тогава, б.ред.).

Как смятате, че ще се развие бъдещето на биткойна?

Как смятате, че ще се развие бъдещето на биткойна?

 

 

Цената ще продължи да расте, може да мине 6000 долара за брой до края на годината
Цената ще расте бързо, може да стигне 500 000 долара, както мечтае инвеститорът в Snapchat Джереми Лий
Джейми Даймън от JP Morgan Chase е прав – балонът ще се спука
Общо 1918 гласа

“Това е по-лошо от балона на лалетата, няма да свърши добре, някой ще бъде убит", каза Даймън по време на конференция за банковия сектор, организирана от Barclays. "Валутите имат правна подкрепа и ще го издухат". 

Даймън заяви също, че „ще уволни на секундата" всеки трейдър в JPMorgan, който търгува с биткойн, отбелязвайки две причини. От една страна, това би било нарушение на правилата на банката, а от друга – подобни лица биха били глупави. „И двете неща са опасни за банката“, обясни Даймън.

Цената на биткойна падна след коментарите на Даймън с около 2 на сто до 4 106,23 долара за брой.

Критиката на Даймън идва в момент, в който някои от най-известните фигури на Wall Street започват да приемат криптовалутата. Том Лий от Fundstrat заяви, че цената на биткойна ще се покачи до 6000 долара през следващата година, а според медийни спекулации известният инвеститор Бил Милър също е придобил биткойни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Ама че глупocти! Няма никакви митове или ако ги има, те са измислени и разпространявани само от невежите. 1. Анонимността зависи от това доколкото ти самият искаш да останеш анонимен. 2. Ако го наричаш чудо, то това си е твоя интерпретация, но със сигурност е ценна технология с огромен потенциал. 3. Децентрализиран е точната дума за P2P система без централен сървър. 4. Това е малко от типа "разбрал-недоразбрал" - всъщност смисълът е, че няма посредници банки и други финансови институции. 5. Никога не съм чувал някой да твърди подобно нещо. 6. Биткойнът се използва от години именно като валута, тъй че каквото и да е това противоречие, то очевидно не му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 6 години
митове за биткойна:1. Мит за анонимност2. мит за уникалноста на "чудото" блокчейн3. мит за децентрализираност4. мит, че няма посредници5. мит че транзакциите са безплатниСъвсем в ядрото на биткойна има дълбоко противоречие, което го прави абсолютно несъстоятелен като валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Но има да се очистят два-три сериозни недостатъка----Ще игнорирам празните приказки. Искам да питам кои са тези 2-3 недостатъка и как според теб може да бъдат решени ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Точно в десятката.Иначе е донакъде разбираемо. Всички тука почват да клонят към една по-напреднала възраст и промени в прадигмата и тяхната последвваща адаптация към тях са... някак си болезнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Колко и идея си нямаш какво говориш...В момента, спрямо всичките недостатъци, криптовалутите наистина изглеждат като Понци схема. Но има да се очистят два-три сериозни недостатъка и това е много сериозен претендент за глобална валута. А и откакто фиатните валути загубиха златния си стандарт, то и те са една Понци схема, но държавна такава. Реално най-вече и двете неща се крепят на доверието на хората в тях.Иначе такива блокчейн технологии са идеални И ЗА криптовалути, наред с другите предимства, които имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
.... чакай че се момент си представих как некви бабички метат флашки с биткоини през прозореца :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
да ти кажа много по смешно е да гледаш как хората си мислят че това е алтернатива в разплащането :):) ... но всичко облечено в лъскав целуфан лесно се продава на масата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
изобщо не премахваш мидъл мен-а ама айде ... а биткоина ще се срине защото е понци схема и никога никоя криптовалута няма да се наложи, особенно в тоя си вид ... единствената полза е технологията, но за други цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Най-смешното в цялата история е, че много от коментиращите от години пишат срещу банковата мафия, но когато се появи реална алтернатива в лицето на криптовалутите и тя започна да набира сила - първият и засега единствен враг на банковия монопол, сега изведнъж всички станахте Моргановци и Ротшилдовци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Що? Да не би бившата ти съпруга да държи спестяванията си в биткойни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още