IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от банковите работни места могат да изчезнат до пет години

Причината за това са технологиите, прогнозира бившият изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит

14:27 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>На снимката: Бившият изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, Архив Ройтерс</em></p>

На снимката: Бившият изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, Архив Ройтерс

Развитието на технологиите може да доведе до изчезването на до 30% от работните места в банковия сектор в следващите пет години. Това каза в интервю пред Bloomberg бившият изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, който ръководеше банката по време на финансовата криза.

Изкуственият интелект и роботите намаляват необходимостта от служители на позиции като бек офис, например, коментира Пандит от Сингапур. В момента той е изпълнителен директор на Orogen Group, инвестиционна компания, която банкерът съоснова миналата година.

Всичко, което се случва с изкуствения интелект, роботиката и естествения език - всичко това ще направи процесите по-лесни ", каза Пандит, който бе начело на Citigroup в периода от 2007 г. до 2012 г.

Най-големите фирми на Wall Street използват технологии, включително машинно обучение и облаци, за да автоматизират операциите си, като принуждават много служители да се адаптират или да намерят нови позиции. Оперативният директор на Bank of America Corp. Том Монтаг заяви през юни, че фирмата ще намали разходите си, като намери повече начини как технологиите могат да заместят хората.

Източник: Bloomberg

Прогнозата на Пандит за загуба на работни места е в унисон с тази на Citigroup от миналата година, но срокъг, който той очертава за сбъдването й, е доста по-кратък. През март кредиторът представи свой доклад, в който предвижда 30% съкращения на служители между 2015 и 2025 г., главно поради автоматизацията в банкирането на дребно. Това означава, че работните места на пълен работен ден ще спаднат със 770 хил. в САЩ и с около 1 милион в Европа, според оценки на Citigroup.

Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън през юни се обяви против прекалено бурните реакции за въздействието на технологиите върху работните места. Тогава той посочи, че докато банката използва технология за намаляване на разходите, това ще помага за създаването на други възможности. Той прогнозира, че броят на служителите в неговата компания ще продължи да нараства.

„Банковата индустрия стана изключително конкурентна, коментира още Пандит, добавяйки, че предвижда да се появят "специализирани доставчици", както и консолидация в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още