IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова асоциация ще насърчава пчеларите да се регистрират като биопроизводители

Биологичното пчеларство в страната може да задмине конвенционалното

15:13 | 13.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Новосъздадената Асоциация на преработвателите на биологични пчелни продукти ще насърчава българските пчелари да се сертифицират като биологични производители.

Организацията е създадена от български преработватели на биомед, които изкупуват над 90% от биопродукта в страната. Тя си поставя за цел да защитава интересите на българските биопчелари на национално и европейско ниво, съобщиха създателите на организацията. 

Според съобщението новата структура ще се бори за достойна цена на българския биомед на европейските пазари и да затвърди репутацията на България като сериозен производител на висококачествен биомед в Европа.

Асоциацията обещава да провежда информационни кампании за правилата по регистриране на биопчелините.

„Идеята ни е да се изработи и въведе обща браншова политика по отношение на правилата за работа, касаещи производството, преработката и експорта на биологичен пчелен мед и всички съпътстващи дейности, свързани с биологичното пчеларство“, заяви председателят на Асоциацията Владимир Русев, който е председател и на Полско-българската търговска камара във Варшава.

Той смята, че през следващите няколко години биологичното пчеларство в страната би следвало да застигне и дори задмине конвенционалното по брой пчелни семейства и добив. Както и че биологичният пчелен мед е добра алтернатива за българския пазар, предвид световните пазарни тенденции и факта, че производството на пчелен мед надхвърля многократно възможностите на вътрешния пазар.

България е сред най-благоприятните региони в Европа за добив на биомед. У нас се добиват определени видове пчелен мед - акация, липа, кориандър, които са уникални и търсени на европейските пазари, отчита Русев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още