IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 800 ученици се включват в дуално образование през тази година

Фирмите, които ще обучават ученици от професионалните гимназии, вече са над 170

11:13 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Близо 800 ученици ще се обучават тази година в 30 професионални гимназии в цялата страна в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“), съобщават от проекта.

През тази година в проекта се включват над 170 фирми, които осигуряват възможности за практика, наставници и работа със заплащане на учениците, докато учат.

Проектът за дуално обучение ДОМИНО започна през 2015 г. в две гимназии - в София и Казанлък, по две професии. Година по-късно професиите бяха пет, броят на училищата - 16, учениците - 425, а фирмите партньори – 63 в 11 града.

През май тази година завърши и първият випуск, включен в проекта - 20 възпитаници на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък получиха удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломите им за средно образование и сертификата за професионална квалификация за машинни техници, специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Повечето от тях вече работят във фирмите, в които се обучаваха като ученици, а други следват в университет.

Почти две трети от участващите в проекта ДОМИНО фирми са средни и малки предприятия. Общо 80% от тях са в областта на тежката промишленост и енергетиката, а 20% са в сферата на леката и туристическата индустрия.

Учениците по дуално образование в рамките на ДОМИНО ще се обучават тази година по общо осем професии, които са търсени от бизнеса: машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти, електротехник, газов техник, готвач, техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Дуално образование по швейцарски модел има в цялата страна: София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир, Панагюрище.

Проектът ДОМИНО започна да се изпълнява през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още