IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAS се разбра с пилотите и избегна стачка

Скандинавската авиокомпания съгласува нов тригодишен договор със служителите си

12:52 | 14.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Скандинавската авиокомпания SAS съгласува нов тригодишен договор с пилотите в норвежкото си подразделение, слагайки край на стачка, която заплашваше да парализира голяма част от мрежата на превозвача, съобщи тази сутрин компанията, цитирана от Ройтерс.

"Радваме се, че вече постигнахме нови споразумения и следователно избегнахме стачка, която щеше да засегне клиентите ни", заяви Ейвинд Бюрстрьом, оглавяващ преговорите от името на SAS.

Споразуменията с двете норвежки пилотски асоциации NSF и SNF съответстват на неотдавна договореното със сдруженията на шведските и датските летци, допълни компанията.

Двама пилоти излязоха на стачка, когато преговорите се провалиха в понеделник и към 559 трябваше да стачкуват от днес, ако не бе постигната сделка, предупредиха синдикатите.

Пред вестник "Афтенпостен" представителят на норвежкия профсъюз на пилотите Йенс Липестад посочи, че преговорите са се провалили, тъй като SAS е отказала да предостави на норвежките пилоти такива финансови гаранции при загуба на лиценз и възможности за продължаване на работата, каквито сега имат датчаните и шведите.

От Конфедерацията на норвежката промишленост пък заявяват, че исканията на профсъюзите са завишени и се отнасят до размера на работната заплата и броя работни часове.

Изпълнението на тези искания би струвало на SAS 20-процентово увеличение на разходите за пилоти.

БТА

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още