IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се опълчва на интереса към златодобив в северните части на страната

Правителството и канадският инвеститор ще водят арбитражен процес

19:48 | 14.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство започна арбитражен процес с канадска златодобивна компания дни след като компанията заплаши да спре инвестициите си в страната заради забавяне при издаването на разрешителни, предаде Асошиейтед прес.

Базираната във Ванкувър "Елдорадо Голд" в понеделник заплаши да спре всичките си инвестиции в Гърция от 22 септември и да извършва само дейности по поддръжка и защита на околната среда в обектите си в Северна Гърция заради забавяне на издаването на разрешителни, съобщава БТА.

Правителството от своя страна твърди, че компанията не е предоставила част от информацията, която се изисква за издаване на разрешителните. Официални представители обвиниха компанията, че се опитва да оказва политически натиск върху правителството. 

"Елдорадо", която управлява гръцката дъщерна компания "Хелас Голд", експлоатира мини в Северна Гърция, които бяха посрещнати с яростна опозиция от част от местното население по екологични причини.

Компанията съобщи днес, че е получила арбитражно уведомление от гръцкото правителство, в което се твърди, че техническото проучване за металургичен завод е непълно и по този начин нарушава екологичните условия на проекта.

Очаква се арбитражният процес, който е обвързващ и за двете страни, да продължи около три месеца, но може да бъде удължен допълнително, ако се налага.

Инвестициите на компанията в Северна Гърция са сред най-големите в страната от началото на дълговата й криза преди седем години и дълго време бяха възприемани като "лакмусов тест" за решимостта на Гърция да привлича чуждестранни инвестиции, отбелязва в. "Катимерини".

"Ние ще защитаваме решително правата си и ще използваме всички законови средства, с които разполагаме", заяви изпълнителният директор на "Елдорадо Голд" Джордж Бърнс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 6 години
ми явно ще си копат в Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Виж ся момче, гърците са добри в сиртакито(и в краденето), българите са добри в хорото(и в краденето), а канадците са добри в миннодобивната индустрия. Нещо да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Показателно ! Дънди-мънди прешъс вън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още