IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената от промяната в състава на SOFIX за Expat SOFIX ETF е около 2% от активите

Фондът ще трябва да продаде акциите си в Алкомет на много по-ниска цена от тази, на която ги купи

13:26 | 18.09.17 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Цената от промяната в състава на SOFIX за Expat SOFIX ETF е около 2% от активите

Борсово търгуваният фонд Expat SOFIX ETF вече плаща известна цена за ребалансирането на основния индекс на БФБ SOFIX, откъдето излизат Алкомет, Индустриален капитал холдинг и Холдинг Варна, а влизат Сирма груп холдинг, Доверие обединен холдинг и Индустриален холдинг България.

Тежка цена номер 1

Фондът ще трябва да продаде акциите си в Алкомет АД на много по-ниска цена от тази, на която ги купи преди само 6 месеца. Преди дни имаше сделки с акции на Алкомет АД за 585 хил. лв., като големите сделки са за 38 463 акции при цена от 14 лв./бр.

Общо Expat SOFIX ETF имаше 44 691 акции в Алкомет. Те бяха придобити на 16 март, като цената тогава беше 20,5 лв. за ценна книга. Иначе казано - ще станем свидетели на бърза загуба за вложителите във фонда с 31,7% за 6 месеца. Това са грубо 240 хил. лв., или около 0,66% от активите на Expat SOFIX ETF.

Тежка загуба номер 2

През март Expat SOFIX ETF продаде акциите си в Индустриален холдинг България АД при цена от 0,8 лв. за брой, а сега цената е 1,1 лв. на акция. Така фондът ще трябва да купува на с 30 ст. по-висока цена - ръст на цената от 37,5%.

Expat SOFIX ETF притежаваше 1,26 млн. акции и ако сега си ги купи, това ще му струва с по 30 ст. по-скъпо на акция. Това прави 378 хил. лв. повече, или около 1,2% от активите на фонда.

Тежка загуба номер 3

От SOFIX излиза и Индустриален капитал холдинг АД, чиито акции от ноември 2016 г. до май 2017 г. се търгуваха за около 4,5 лв. за брой. В този период фондът е увеличил притежаваните акции в дружеството. Последните сделки с тези акции са при цена от около 3,6 лв., или загуба от 0,9 лв. на акция при последно притежавани 57 417 акции, или около 50 хил. лв.

Тежка загуба номер 4

Цената на акциите на Доверие обединен холдинг АД се повиши с 292% в последните 12 месеца до 2,535 лв. за акция. Повишението за последните 3 месеца е с 46%, след като спекулантите предположиха, че ДОХ АД ще влезе в SOFIX и Expat SOFIX ETF ще трябва да купува, като те го изпревариха и купувайки първи, повишиха цените.

Сега Expat SOFIX ETF ще трябва да купи ДОХ АД на най-високите цени от 2012 г. насам. Също така ще трябва да придобие акции от Сирма груп холдинг АД на цени от около 1,15 лв. за акция, което е близо до максималните цени от излизането на това дружество на БФБ-София през 2015 г. при емисионна цена от 1,2 лв.

Сумарната загуба от промяната в състава на SOFIX е около 2% от активите на фонда, и то само за 6 месеца.

Надеждата

Надеждата на Expat SOFIX ETF е след 6 месеца да няма големи промени в базата на SOFIX, особено да не се случи поредната замяна, като Индустриален холдинг България излезе, а на негово място влезе отново Алкомет например.

Все пак всичките тези силни движения от 30% за повече за 6 месеца са благоприятни за някои спекуланти, успешно прогнозирали бъдещите промени в SOFIX.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Срам па ти, от спекулативен фонд на бивш министър и вече доказан лузър (аферата Меком)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
БФБ е тоталка още от 2006та-2007ма, ама явно има хора, които още им се играе на "тука няма тука няма".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
още веднъж искам да подчертая, че доверие не се връща, а се печели с честност и професионалност. Такова няма нито от страна на БФБ, нито от КФН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
Изчисленията не са верни по простата причина, че на са взети и трансакционните такси. По мои груби изчисления ако сложим и 1% при първото "ребалансиране' И ТАКСА ОТ 2,5% НА ГОДИНА то загубата за записалите и задържали от началото е 5% от активите най-консервативно..2 ребалансирания - 2 грешки - няма наказан - искаме да има доверие при гарантирана загуба от 5% от активите... Караиванова няма ли срам??? http://***.investor.bg/***-i-analizi/339/a/karina-karaivanova-izkushenieto-za-investicii-v-svyrzani-lica-e-goliamo-246775/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
pjc50313869
преди 6 години
http://***.investor.bg/sofix-***/362/a/k-paunina-dinamikata-pri-promeni-v-sofix-v-bydeshte-shte-byde-po-niska-246274/Тези ще са едни от последните най-масови промени в Софикс според мен. Най-накрая има прозрачен модел за изчисление на индекса и след 6 м. няма да има толкова ребалансиране. Беше каквото беше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
das
преди 6 години
Така е на БФБ, цените падат, а индексите седят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
popo323
преди 6 години
Е няма страшно де , така е на БФБ., играеш играеш , губиш , после играеш играеш , губиш , след това познайте , пак играеш играеш , губиш Важното е да си в играта .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още