IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп призова за реформиране на ООН

Американският президент направи дебютното си изказване пред ООН

19:18 | 18.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В първата си реч пред ООН американският президент Доналд Тръмп разкритикува днес международната организация, че бива съсипвана от бюрокрация и лошо управление и призова за реформи, които да я направят по-силна и ефективна в полза на мира, предаде Ройтерс.

"ООН трябва да се съсредоточи повече върху хората и по-малко върху бюрокрацията", заяви Тръмп, цитиран от France Press. Той каза това в кратко обръщение ден преди официалното откриване на годишната сесия на Общото събрание на организацията.

Президентът отбеляза, че в последните години бюрокрацията и лошото управление пречат на ООН да разгърне пълния си потенциал. Той изтъкна, че САЩ не виждат резултати, които да отговарят на инвестираните от тях средства.

Наред с това Тръмп приветства усилията на генералния секретар Антониу Гутериш ООН да стане по-ефективна в областта на развитието, мира и сигурността.

Той направи дебютното си изказване пред ООН при приемането на подготвена от САЩ политическа декларация в 10 точки в подкрепа на реформи в организацията. Декларацията беше одобрена от представителите на 126 страни, събрали се да чуят речта на американския президент.

Малко след това думата взе американската посланичка в ООН Ники Хейли, която призова 67-те страни, които още не са подписали декларацията, да го направят.

Генералният секретар Гутериш обеща организацията "да прави повече за хората и по-малко за процедурите".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 6 години
ЧЛЕНСКИ ВНОС НУЛА ЛЕВА......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 6 години
закривай!и без тва преди е било ОН, после световните войни и става ООН.Пощенска кутиа и параден караул на великите сили. Интересно, как ше го преименуват след третата световна война?Айде членски внос лева и довиждане. Поне нема да досажда с говорилните си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Паразитна организация , дето постепенно губи смисъл ... напълно независима , нищо не зависи от нея .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още