IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на отбраната на САЩ: Имаме военни опции за кризата в Северна Корея

Според Джим Матис обаче дипломацията и санкциите оказват успешен натиск върху Пхенян

10:28 | 19.09.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джим&nbsp;Матис<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Матис. Снимка: Ройтерс

Американският министър на отбраната Джим Матис заяви, че страната му разполага с военни опции за справяне с кризата в Северна Корея, които няма да изложат на сериозен риск Сеул, който се намира само на около 50 км от демилитаризираната зона по границата между двете Кореи и е силно уязвим. Той обаче отказа същевременно да съобщи подробности, предава Ройтерс.

Въпреки разгорещените изявления от САЩ и Северна Корея няма придвижване на военни части, което да сочи, че предстои военен конфликт, отбелязва агенцията. Освен това Матис заяви пред медиите, че според него дипломацията и санкциите оказват успешен натиск върху Пхенян.

Министърът обаче отбеляза, че САЩ „държат отворена вратата" за военно разрешаване на въпроса с провокативното поведение на Северна Корея. 

„Ако САЩ и техните съюзници досега не са свалили никоя севернокорейска ракета, то е защото Пхенян все още не е изстрелял такава, която пряко да заплашва американска или японска територия. Това обаче може да се промени“, добави той. „Засега севернокорейските ракети падат "в средата на океана". Ако те обаче се окажат насочени срещу Гуам или американска територия, това ще наложи друг отговор", каза още Матис.

„Тъй като превантивен първи удар вероятно няма да елиминира всички севернокорейски конвенционални или ядрени оръжия - да не говорим за нейните химически или биологически такива, онези, които взимат политическите решения в САЩ, се придържат към традиционното виждане, че един превантивен удар вероятно би изложил на риск недопустимо голям брой цивилни хора, коментира New York Times.

Отговорните американски политици също така нямат силно доверие, че военните могат да открият и да унищожат целия севернокорейски арсенал от ракети с голям обсег и ядрени бойни заряди. В такъв случай ще се наложи американската противоракетна отбрана да сваля всяка оцеляла (ракета или ядрен заряд), с които Пхенян би могъл да атакува САЩ или техните съюзници, пише вестникът, цитиран от БТА.

Медията цитира военни експерти, според които има опции, които могат да не предизвикат незабавен ответен удар на Пхенян срещу Сеул. Те могат да включват кибервойна или дори опит за убийство на Ким Чен-ун, макар че такъв опит гарантирано трябва да бъде успешен.

Други потенциални опции са военноморска блокада на Северна Корея или изпращане на допълнителни войски в региона. Но засега не са се появили признаци, като например предислокация на военни ефективи или евакуация на американските граждани от региона, които да подсказват, че САЩ реално готвят "военна опция" в Северна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Туй ша да е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Глупости! Северна Корея е най-големия приятел на янките. Удобен враг, за шепа ориз плашат Япония и Южна Корея, па янките събират от вторите парсата да ги пазят. Освен това държат законно армия на един хвърлей /а по моя и по-малко ;) от границата на Русия и Китай. Така че Ким Чен и Тръмп Чен са си дружки от всейде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
ми да пробат бе кво, после само да нема олеле ..... през носа ше им излезе "диктатурата" на тия бандзови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 6 години
Маамо в Праасе!Маате **р, ово су м**е! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
И аз това си мислех, друго е като е приятелска диктатурата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
мхм , още една Либия и Ирак ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
s3
преди 6 години
Северна Корея може и да има военни опции, но те не са мирни. Затова е добре ако НАТО, ООН и САЩ заедно успеят да свалят диктатурата и да установят своя такава в странта за да няма проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Те и Северна Корея имат военни опции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още