IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира инвестиции за 2,7 млрд. долара в развлекателния сектор

Стъпката е част от плана на консервативното кралство да се отвори към света, следвайки дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта си от петрол

16:21 | 20.09.17 г. 3
<p>
	Саудитският музикален изпълнител Мохаммед Абду. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Саудитският музикален изпълнител Мохаммед Абду. Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия ще създаде компания, която да инвестира в развлекателни услуги, докато консервативното кралство колебливо се отваря за света и следва дългосрочна стратегия за намаляване на зависимостта си от петрол, предава Bloomberg.

Компанията ще има първоначален капитал от 10 млрд. риала (2,7 млрд. долара) и ще „работи като инвестиционно подразделение в разрастващия се развлекателен сектор на Саудитска Арабия“, заяви Public Investment Fund в съобщение от сряда. Целта на компанията е да обслужва над 50 млн. посетители годишно и да създаде над 22 хил. местни работни места до 2030 г., се казва в изявлението.

Принцът престолонаследник Мохаммед бин Салман направи подобряването на развлекателните възможности и на качеството на живот в строгото мюсюлманско кралство ключов елемент от своя план, наречен Визия 2030. Целта на плана е да диверсифицира източниците на приходи и да намали зависимостта на икономиката от производството на суров петрол.

Правителството позволи провеждането на концерти и излъчването на филми през последните няколко години, макар че все още няма кина, консерваторите се противопоставят на музиката, а религиозната полиция налага сегрегация по полов признак.

Последните противоречиви събития включват концерти само за мъже на местната звезда Мохаммед Абду и събитието за комикси Comic Con. Този месец американската група Blue Man Group пък изнесе представления пред смесена публика в Рияд и Джедда.

Новата компания „ще разшири обхвата и разнообразието от развлекателни предложения според последните международни стандарти“, казва фондът. Първоначалните планове включват изграждането на развлекателен комплекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
Какви мерки бе , те кино нямат и са още във времето на пророка си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 6 години
По същият начин СССР се мяташе като риба на сухо преди края си.Ако харабите не вземат мерки, и тях ги чака пътя на болшевиките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 6 години
Голяма веселба ще падне в консервативното кралство , развлекателната индустрия направо замества петрола ! Абе с тая статия някой се бъзика с Инвестора , или Инвестора будалка читателите си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още