IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв започва свиването на баланса си през октомври

Централната банка остави основния си лихвен процент непроменен

21:56 | 20.09.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ обяви, че от октомври ще започне да свива обема на активите си, които възлизат на 4,5 трлн. долара, насочвайки се към отстраняването на един от стълбовете на подкрепата за икономиката от времената на финансовата криза.

От централната банка продължават да прогнозират още едно покачване на лихвения процент тази година, посочвайки, че щетите от бурите ще имат само временен ефект върху икономиката, пише Bloomberg.

“Ураганите Харви, Ирма и Мария опустошиха много места, причинявайки големи трудности”, посочват от Федералния резерв в официално съобшение днес след двудневна среща във Вашингтон. “Свързаните с бурите разрушения и възстановяване ще засегнат икономическата активност в краткосрочен план, но предишния опит предполага, че бурите няма да променят съществено хода на националната икономика в средносрочен план”.

Федералният резерв остави базовата лихва на досегашното ѝ ниво от 1-1,25%.

Централните банкери в САЩ разчитат на стабилния растеж и ниската безработица, така че инфлацията да се повиши по-близо до целта си, което би подкрепило тяхната политика на постепенно затягане чрез увеличаване на лихвените проценти и премахване на количествените улеснения.

Новината е третата голяма стъпка в политиката на Джанет Йелън, която е в последната година на мандата си като председател на Фед. Тя се зае с края на мащабните покупки на активи, покачването на лихвените проценти, а сега и намаляване на огромния баланс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
Lucifer
преди 6 години
За ЕЦБ положението е наистина мноооооого рунтаво, но яките могат да излязат от всякаква ситуация, доказали са го, само те го могат. Вероятно ще отнеме поне още 10 г. ще има и др. съпровождащи гимнастики и споразумения особено с помоща на Китай, но ще успеят и то разбира се пак на гърба на целия останал свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
bertram
преди 6 години
нямат шанс да го свият ... по-скоро ще имитират свиване чрез някоя нова схема, което може да им даде време но нищо повече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Браво на американците, по-добре късно, отколкото никога. Много баланс има да се свива, сигурно ще отнеме време, важно е да се почне от единия край с работата.Сега е на ред ЕЦБ, че там положениеот май е по-зле, още висят на отрицателни лихви дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още