IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: самообявил се боец, който се опитва да свали Меркел

Бивш футболист, кмет, поправил се алкохолик и собственик на книжарница, той е нещо като новопришълец на германската национална политическа сцена

22:23 | 21.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Шулц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс

Мартин Шулц обича да гледа на себе си като на боец. "Аз съм футболист", обича да казва също кандидатът за канцлер на Германската социалдемократическа партия. Ако не го казва, обикновено демонстрира боксовите си умения при предизборни посещения.

Но 61-годишният Шулц ще трябва да положи доста усилия за битката на живота си, ако иска да има шанс да свали консервативния канцлер на Германия Ангела Меркел, която се радва на внушителна преднина в изследванията на общественото мнение преди изборите на 24 септември, коментира DPA в цитиран от БТА анализ.

"Човек никога не се отказва и никога не отстъпва в борбата за нещата, в които вярва", казал веднъж председателят на Европейския съвет Доналд Туск на Шулц. 

Бивш футболист, кмет, поправил се алкохолик и собственик на книжарница, Шулц е нещо като новопришълец на германската национална политическа сцена. Женен с две деца, той прекара 22 години в Европейския парламент в Страсбург, включително пет от тях като негов председател, усвоявайки всеки основен европейски език.

Изненадващо в страна, която има най-големия брой хора със средно образование, Шулц така и не завършил гимназия.

След година без работа той става собственик на книжарница в родното си градче Вюрзелен в Северен Рейн-Вестфалия, най-голямата провинция в страната и традиционна крепост на ГСДП.

Политиката всъщност винаги е била част от живота на този мъж, често наричан Мистър Европа.

Бащата на Шулц е бил полицейски служител и твърд привърженик на социалдемократите. Майка му е била активистка в консервативната Християндемократическа партия на Меркел.

На 19 години той става активен член на ГСДП, преди да влезе в провинциалната политика, където израства от ранг на местен служител до кмет на Вюрзелен на 31-годишна възраст. По онова време е най-младият кмет в Северен Рейн-Вестфалия.

Като добър оратор Шулц се опитва да внесе повече емоционалност в политическия живот.

"Политиците, които не могат да предизвикват емоции, не са си на мястото", казва той.

През януари той се издигна до най-висшия пост в ГСДП и стана неин председател и кандидат за канцлер на изборите на 24 септември.

Като ново лице на сцена със стари актьори неговата номинация първоначално предизвика увеличаване на подкрепата за ГСДП в анкетите. С надеждата, че Шулц може да сложи край на 12-годишното управление на Меркел, социалдемократите го избраха за свой партиен шеф със 100-процентова подкрепа. Оттогава обаче "влакът Шулц", както нарекоха медиите устрема на социалдемократическия лидер към канцлерството, започна да губи скорост, а подкрепата за партията намаля.

Но Шулц е свикнал с тежките битки. На 24 години той се бори с алкохолизма, след като контузия слага край на мечтите му за футболна кариера. "Изпивах всичко, до което можех да се докопам", призна Шулц в интервю. Лидерът на ГСДП не е пил алкохол от около 37 години.

Непоколебим европеец, той редовно възхвалява Европейския съюз през годините като най-добрата защита срещу призраците, които бродеха в региона през 20-и век - расизъм, ксенофобия и антисемитизъм. Напоследък той се включи в битката с популизма в Европа.

Преди три години реч на Шулц в израелския парламент, в която той разкритикува Израел, че лишава палестинците от полагащия им се дял водни ресурси, доведе до напускане на група крайнодесни депутати и укори от премиера Бенямин Нетаняху.

Но един от най-известните епизоди, свързани с него, беше през 2003 г., когато в Европарламента бившият италиански премиер Силвио Берлускони влезе в пререкания с Шулц, който отправи критики към правителството в Рим. Това провокира Берлускони да сравни Шулц с надзирател в концентрационен лагер. По-късно италианският лидер настояваше, че се е пошегувал.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 6 години
"той е нещо като новопришълец на германската национална политическа сцена"ТОЙ Е НЕЩО КАТО КОЛЕГАТА СИ СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ. НЕЩО КАТО НИЩО.Тази партия и нейните сподвижници скоро ще бъде записани в книгата на изчезващите видове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 6 години
Мартин Шулц - боец ... нещо като гумена шпага ! Щял да сваля Меркел , хахаха..."екипа" на Инвестора , прехвърлете тая статия в "Бисери и вицове" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още