IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Фед се превърна в навигатор на пазарите

Той започна да подготвя пазарите и да настройва очакванията на инвеститорите, за да не се случват изненади, коментира директорът на Concord Asset Management

09:07 | 22.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на Фед да запази лихвените нива непроменени не поднесе изненади. Срещата премина изключително плавно. Пазарите реагираха по очаквания начин, което се смята за позитив от страна на Федералния резерв (Фед). В последните години той се трансфромира не толкова в навигатор на икономиката, колкото започна да подготвя пазарите и да настройва очакванията на инвеститорите, така че след важни срещи като тази да не се случват някакви изненади.

Това коментира в „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Concord Asset Management Петко Вълков.

По думите му това да не се случват изненади е много важно, особено в настоящия момент, когато се очаква постепенно отказване от политиките на количествени облекчения.

„В резултат на програмата за количествени улеснения Фед придоби активи за над 4,5 трлн. долара. Краят на тази политика няма непременно да бъде свързано с прибиране обратно на ликвидност от страна на Фед. Тоест няма да има разпродажба на активи, няма да има натиск върху цените, няма да има пазарен натиск за увеличение на лихвите. Защото когато имаме един голям пазарен играч, който започва да разпродава ДЦК, доходността по тях се повишава, което респективно води до повишаване на лихвите“, добави той.

„Такова безконтролно действие не може да бъде допуснато от Федералния резерв. Затова те казват, че просто ще оставят портфейлът да падежира от само себе си и то с контролен темп – първоначално с по 10 млрд. месечно падежиращи ДЦК, които няма да бъдат заменени, съответно активите ще спаднат, постепенно ще се стигне до нива от по 50 млрд. за месец“, посочи още Вълков.

„Нормално е тази политика да протече и с плавно повишение на лихвите“, уточни още финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Еееех.. ..нищо ама от сърце....като ти кажат от РЕДа че ще извадят от ръкава заек другия месец, ти от сега се стягай да го гониш и за по сигурно направи няколко кроса предварително че да не го изпуснеш още на старта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още